Muhaliflerden geçiş süreci için yeni öneriler

Muhaliflerden geçiş süreci için yeni öneriler

DÜNYA Haberleri

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, geçiş sürecine ilişkin önerilerini sunduklarını bildirdi.

Safi, Suriye'deki iç savaşı sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre görüşmelerinin ikinci turu kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin muhalifler ve rejim yetkilileri ile aynı anda BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Bugünkü görüşmelerde kendilerinin geçiş sürecinin aşamalarını ve prensiplerini çizen bir öneri sunduklarını anlatan Safi, önerileri içeren dokümanın 24 maddeden oluştuğunu söyledi.

Safi, önerileri arasında, geçiş hükümetinin iki tarafça ortaklaşa oluşturulması, ateşkes ilan edilmesi, tutukluların salıverilmesi, ülkede düzenin sağlanması, geçiş süreci boyunca hukukun gözetilmesi, Suriye toplumunun pek çok unsuru arasında barışın sağlaması gibi konular olduğunu kaydetti.

Sözcü Safi, önerilerinin kanın durdurulmasını ve Suriye halkına daha iyi bir gelecek hazırlamayı amaçladığına işaret etti.

"OLUMLU BİR TEPKİ ALMAYI UMUYORUZ"
Önerilerine rejim tarafından herhangi bir tepki gelip gelmediğinin sorulması üzerine Safi, rejimden herhangi bir tepki almadıklarını belirtti.

Safi, "Olumlu bir tepki almayı umuyoruz. Bu bizimle, muhalefetle ilgili değil, bütün Suriyelilerle ilgili. Suriyeliler güvende olduklarını hissetmeli, günlük hayatlarına tekrar başlamalı ve daha iyi bir gelecek beklemeli" dedi.

Bir gazetecinin, Suriye rejiminin geçiş süreci konusunda değil, terörizm konusunda konuşmayı tercih ettiğini belirtmesi üzerine Safi, daha önce yaptıkları toplantılara göre bugünkü görüşmelerinin geçiş hükümeti konusuna ayrıldığını, bu nedenle bu konudaki önerilerini sunduklarını belirtti.

Safi, geçiş hükümetine ilişkin sunuşlarının İbrahimi tarafından da kabul edildiğini bildirdi. Ülkede bulunan yabancı savaşçılar konusundaki soru üzerine Safi, geçiş hükümetinin muhalefeti veya rejimi desteklediğine bakmaksızın bütün yabancı savaşçıları ülke dışına çıkarması gerektiğini söyledi.

Bir başka soru üzerine de Safi, kendilerinin İbrahimi ve rejim heyetiyle aynı anda görüşmeyi tercih ettiklerini, ayrı ayrı görüşme yapmak istemediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ile görüşüp görüşmeyecekleri sorusu üzerine Safi, bu konuda planlanmış bir görüşme bulunmadığını kaydetti.

Bir başka soruyu yanıtlarken de Safi, insanlığa karşı suç işleyen herkesin hesap vermesi gerektiğini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...