TCDD'den 19 maddelik yalanlama, o firma bile suçlanmış

TCDD'den 19 maddelik yalanlama, o firma bile suçlanmış

GÜNDEM Haberleri

TCDD, Paralel Yapı'nın karalama kampanyası olarak kullandığı haberlere 'dosya' ile cevap verdi. İhaleye girmeyen firma "usulsüz ihale kazanmakla" suçlanmış

25 Aralık Operasyonuyla imajı zedelenen TCDD, "Üst yönetimden tek kişi hakkında soruşturma açılmadı. Projesi hazırlanmamış ihalede yolsuzluk yapıldığı ileri sürüldü" açıklamasında bulundu.19 iddiaya cevap olarak hazırlanan dosyada şu bilgiler yer aldı: "İhaleye dahi girmeyen firma 'kazanmış' gibi gösterildi. Kendi isteğiyle giden personelin sürgüne gönderildiği iddia edildi..." nbsp;Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, 25 Aralık Operasyonunda kurum ve yöneticiler hakkında ortaya atılan 19 iddiaya, hazırladığı bir dosya ile cevap verdi. Dosyada paralel yapının özellikle kurumu karalamak için yaptığı algı operasyonu gözler önüne seriliyor. Dosyanın en çarpıcı başlığı ise 25 Aralık Operasyonunda hedefe oturtulan ve hakkında "gözaltına alındığı" haberi yayılan Genel Müdür Süleyman Karaman'la ilgili... Dosyada, Devlet Demiryolları Genel Müdürü ve üst yönetimde, "zanlı ve şüpheli olarak medyada ismi geçen kişiler hakkında bir tane bile soruşturma açılmadığı" bilgisi yer alıyor. Kurum raporunda, "Bir ifade alma yok. İşleyen bir yargı süreci yok. Kamuoyunda sanki 'bunlar yolsuzluk yapmış' gibi bir algı uyandırılmaya çalışıldı" deniyor.

Devlet Demiryolları'nın "İddialar ve Cevapları" adlı raporunda, ayrıca devlet içerisindeki illegal yapılanmanın bazı medya organlarına sızdırdığı yalan haberlere de göndermede bulunuluyor. Bu anlamda Erzincan-Diyarbakır-Mardin demiryolu ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiasına verilen cevap dikkat çekici. TCDD dosyasında, projeyle ilgili karar bile alınmadığı, sadece fizibilite çalışmasında bulunulduğu belirtiliyor. Henüz resmi projesi bile olmayan hattın, ihalesinin de yapılmadığına dikkat çekiliyor.

Raporda dikkat çekilen bir nokta da Van Gölü Feribot Yapımı ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasına verilen cevap... Demiryolları 2007-2010 yılları arasında gerçekleşen ihale sürecinin kimin kazandığının mahkeme tarafından tespit edildiğini açıkladı. Rapora, "TCDD, zorunlu olarak mahkeme kararını uyguladı. Böyle bir ihalede fesat olduğu hâlâ dile getiriliyor" diyerek, algı operasyonuna işaret etti.


Maliyeti düşüren nbsp;güzergâh değişikliği nbsp;bile kullanılmış!
TCDD'nin raporundaki çarpıcı bir detay da Bursa-Yenişehir Yüksek Hızlı Tren Projesi'yle ilgili. Bir kısım medyada yer alan haberlere göre bu projede güzergah değişiminden kaynaklanan maliyet değişikliği, "suistimal" olarak nitelenmişti. Oysa rapor, güzergâh değişikliğinin maliyeti yükseltmediğini, tersine düşürdüğünü ortaya koyuyor. İddialar arasında Ankara-Sivas Demiryolu Projesinde, tekliften yüksek ödeme yapıldığı da yer alıyordu. Kurum raporunda bu da yalanlandı. Tam tersine yüklenici firmanın yaklaşık bedelden yüzde 36 tenzilatlı olarak işi yaptığının belgelendiği bildirildi.

İhaleye girmeyen firmaya "usülsüz ihale" iddiası


Usülsüz bir ihale ile Simit Sarayı isimli firmaya torpil yaptığı da öne sürülmüştü. TCDD'nin raporunda bu firmanın ihalelere bile katılmadığı vurgulandı. Raporda, "TCDD'nin 2500 kiracısı var. Şartname ile ihaleye çıkılıyor. Ancak tek istekli olunduğunda bazı ihaleler iptal ediliyor. Bu işlem medyaya -Simit Sarayı'na usulsüz ihale- diye yansıtıldı. Ortada simit de yok saray da yok" ifadeleri kullanıldı.

Personel kendi isteğiyle gitti "sürgün" dediler
Devlet Demiryolları ile ilgili asılsız haber operasyonlarından birisi de, Samsun Limanı'ndan İzmir Limanı'na "sürgün" mahiyetinde personel gönderildiği iddiası. Üstelik bu personelin yolsuzluk yaptığı öne sürülmüştü. Demiryolları raporunda personelin Samsun limanının işletme hakkının devredilmesi nedeniyle, kendi istek yazılarının da dikkate alınmasıyla gönderme işleminin yapıldığı vurgulanıyor. Benzer nakillerin sürdürüldüğü belirtiliyor.


'Haydarpaşa Garı nbsp;disko oldu' dediler
TCDD, gar ve istasyonlarda sosyal ve kültürel amaçlı etkinliklerin yapılmasının teşvik edildiğini ve bundan kurumun para kazandığını dile getirdi. Raporda "Film, dizi, klip çekimleri, kurum ve kuruluşların özel etkinlikleri saat tarifesine göre ücrete tabidir. Bir özel kuruluşun yılsonu personel yemeğinden sadece bir kare fotoğraf kullanılarak, Haydarpaşa'nın disko olduğu yalanına tevessül edildi" ifadesi kullanıldı.

Ercan?GÜRSES - ÖZEL HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...