ASELSAN, Aselpod'ları montajlamaya başladı

ASELSAN, Aselpod'ları montajlamaya başladı

TEKNOLOJİ Haberleri

ASEL­SAN mü­hen­dis­le­ri, sa­vaş uçak­la­rı için gö­rün­tü­le­me ve ta­kip sis­te­mi ya­pan Asel­po­d'­u üret­ti.

Kı­zı­lö­te­si gö­rün­tü­le­me yapabilen ve la­zerle he­def­le­ri iz­le­ye­bi­len sis­te­min se­ri üre­ti­mi ve F-16'la­ra mon­ta­jı baş­la­dı. F-4 sa­vaş uçak­la­rı için Tarp Pro­je­si ile İs­ra­il'­den alın­ma­sı plan­la­nan ke­şif ve gö­zet­le­me sis­te­mi­ni ASEL­SAN üret­ti. Çok al­gı­la­yı­cı he­def­le­me sis­te­mi Asel­pod, tüm test­le­ri ba­şa­rı ile geç­ti.

Uçak­la­ra mon­taj sü­re­ci baş­la­dı. Tür­ki­ye, İs­ra­il ile 2008'de 165 mil­yon do­lar­lık Tarp Pro­je­si söz­leş­me­si im­za­la­dı. Söz­leş­me­de İs­ra­il'­in, Tür­ki­ye­'ye F-4/2020 sa­vaş uçak­la­rı için ke­şif ve gö­zet­le­me sis­tem­le­ri üre­til­me­si­ni kap­sı­yor­du.

SADECE 4 ÜLKENİN SAHİP OLDUĞU TEKNOLOJİ


2010'da İs­ra­il ve Tür­ki­ye iliş­ki­le­ri dur­ma nok­ta­sı­na ge­lin­ce Sa­vun­ma Sa­na­yii Müs­te­şar­lı­ğı, ASEL­SAN ile bu pro­je­yi yü­rüt­me­yi he­def­le­di. ASEL­SAN 2006'da Asel­pod isim­li sa­vaş uçak­la­rı için ta­sar­lan­mış ye­ni ne­sil, çok al­gı­la­yı­cı­lı he­def­le­me po­du pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çir­di. ASEL­SAN mü­hen­dis­le­ri­nin 7 yıl­lık ça­lış­ma­sı­nın ar­dın­dan Asel­pod, dün­ya­da sa­de­ce 4 ül­ke­nin sa­hip ol­du­ğu bir tek­no­lo­jiy­le do­na­tıl­dı. İs­ra­il'­den alın­ma­sı plan­la­nan sis­tem sa­de­ce ha­va araç­la­rı ile ka­ra göz­le­mi ya­par­ken, Asel­pod ha­va-ha­va ve ha­va-yer gö­rün­tü­le­me­si­nin ya­nı sı­ra ki­lit­len­di­ği he­def­le­re çok­lu ta­kip ya­pa­bi­len bir sis­tem ol­du.

SE­Rİ ÜRE­Tİ­ME GE­ÇİL­Dİ

Asel­po­d'­un tüm tek­nik test­le­ri­nin so­na er­di­ği ve ASEL­SAN te­sis­le­rin­de se­ri üre­ti­me ge­çil­di­ği be­lir­til­di. Önü­müz­de­ki ay­lar­da pa­ket­ler ha­lin­de tüm F-4/2020 ve F-16 sa­vaş uçak­la­rı­na mon­ta­jı­nın ya­pı­la­ca­ğı ifa­de edil­di. Ay­rı­ca Asel­pod sis­te­mi­nin F-4/2020 ve F-16 uçak­la­rı­nın dı­şı­na mon­te edil­di­ği, Mil­li Mu­ha­rip Uçak Pro­je­si­'n­de mil­li uça­ğın içi­ne en­teg­re edi­le­ce­ği bil­di­ril­di.

ÜSTÜN KIZILÖTESİ GÖRÜNTÜLEME

Ter­mal ka­me­ra­nın sü­per, ge­niş ve dar ol­mak üze­re üç ay­rı ba­kış açı­sı var. Ter­mal ka­me­ra­dan de­tay­lı kı­zı­lö­te­si gö­rün­tü­nün el­de edi­le­bil­me­si için ger­çek za­man­lı ge­liş­miş gö­rün­tü iş­le­me al­go­rit­ma­la­rı kul­la­nı­lı­yor.

HEDEFLEME VE KONUM BULMA

Aselpod, he­de­fin ye­ri­ni, ro­ta­sı­nı ve hı­zı­nı çok has­sas ola­rak tes­pit ede­bil­mek­te. Aselpod ken­di­si­ni plat­form ile uçuş sı­ra­sın­da oto­ma­tik ola­rak hi­za­lar, ya­pı­sal es­ne­me­le­rin he­def ko­or­di­na­tı tes­pi­tin­de­ki olum­suz et­ki­le­ri­ni or­ta­dan kal­dı­rır.

ÇOKLU HEDEF İZLEME

Hem vi­de­o hem de ata­let­sel iz­le­me ye­te­ne­ğiy­le ay­nı an­da dört he­de­fe ka­dar ta­kip ya­pa­bil­mek­te. La­zer Nok­ta İz­le­me: İçe­ri­sin­de­ki La­zer Nok­ta İz­le­me Bi­ri­mi ile Aselpod ha­ri­ci la­zer kay­nak­la­rı ile ay­dın­la­tı­lan he­def­le­ri, ki­lit­le­ne­rek iz­le­ye­bil­mek­te­dir.

LAZER AYDINLATMA


Aselpod, he­def­le­rin la­zer ile ay­dın­latıyor. Ge­ce gö­rüş uyum­lu la­zer ay­dın­lat­ma bi­ri­mi­ne sa­hip­tir.

BUGÜN GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...