BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Akıl diyeti

Akıl diyeti

“Omega-3” maddesinin bol bulunduğu soğuk su balıkları, ceviz, fındık, lahana, buğday, soya fasulyesi, mısır, yumurta ve ıspanak gibi besin maddelerinden oluşan diyet, beyni besliyor, akıl ve ruh sağlığını koruyor...



Doğal beslenmenin sağlığımız açısından ne kadar önemli olduğu her geçen gün biraz daha iyi anlaşılıyor. Son olarak Amerikalı bilim adamları, akıl ve ruh sağlığının korunması için, “Omega-3” maddesinin bol bulunduğu soğuk su balıkları, ceviz, fındık, lahana, buğday, soya fasulyesi, mısır, yumurta ve ıspanak gibi besin maddelerinden oluşan “akıl sağlığımızı koruyalım” adlı besin maddelerini tavsiye etmeye başladılar. Ünlü Newsweek dergisinde yayınlanan habere göre; Amerikalı bilim adamları, akıl hastalıkları ve özellikle depresyonun yediğimiz besinlerle ilişkisini araştırıken hayret verici sonuçlara ulaştılar. Çünkü bazı gıda maddeleri; beyni güçlendirerek strese karşı dirençli hale getiriyor, ileride ortaya çıkabilecek depresyon, manik-depresyon, doğum sonrası depresyon ve intihar eğilimi gibi rahatsızlıkları önlüyordu. Bu diyet ayrıca kilo problemlerine de çözüm oluyordu. Diyete göre, her gün biraz ceviz atıştırmak gerekiyor. Ya da bir gün ceviz, ikinci gün bir yumurta, üçüncü gün soğuk su balığı (somon veya alabalık olabilir)... Bu gıdaların hepsinin ‘Omega-3’ adı verilen bir madde ihtiva ettiğini belirten uzmanlar, bu gıdaların, beyin fonksiyonlarını düzenlemeye yaradığını kaydediyor. Omega-3, anne adayları için de önemli Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Dr. Joseph Hibbeln, Omega-3 maddesi eksikliğinin bir çok psikolojik rahatsızlıklara sebep olduğunu vurgularken, bu maddenin özellikle anne adayları ve yeni doğmuş bebekler için daha da önemli olduğunu dile getiriyor. Ceninlerin, beyin geliştirmek için anneden bol bol Omega-3 çektiğini belirten Dr. Joseph Hibbeln, “Eğer anne adayı, yetersiz Omega-3 alıyorsa, doğum sonrası depresyona girmesi kaçınılmaz oluyor. Anne karnındaki bebek, bu maddeye özellikle 3. aydan sonra ihtiyaç duyuyor. Doğumdan sonra ise bu madde anne sütünden temin ediliyor” diyor. Hastalıklar ve çareleri Dalak büyümesi ¥ Yarım litre suya; 2 çorba kaşığı doğranmış kereviz konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. Dalak büyümesine faydalıdır. ¥ 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı kekik konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 1 kahve fincanı sirke konur. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. Dalak şişliği ve büyümesine faydalıdır. Gözkapağı iltihabı ¥ Nişasta lapası gözkapağı iltihabı için oldukça faydalıdır. Bir su bardağı suya, bir çorba kaşığı nişasta konur. Lapa haline gelinceye kadar pişirilir. Sonra bir parça temiz gazlı bezin üzerine dökülüp, ılık ılık iltihaplanan yerin üstüne konur. 20 dakika sonra ılık su ile yıkanır. Gut (nikris) ¥ 4 bardak suya; 1 kahve fincanı dolusu keten tohumu konur. Pelte hâline gelinceye kadar kaynatılır. Üzerine 2 çorba kaşığı hardal tozu ekilip, iyice karıştırılır. Sonra, iki parça tülbentin arasına dökülüp nikris olan yerlere bağlanır. Aynı işlem, haftada 2 kere tekrarlanır.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT