Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kenelere karşı 'Komando' karıncalar

Kenelere karşı 'Komando' karıncalar

YAŞAM Haberleri

Zararlı böceklere karşı kullanılan,ancak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Avrupa Kırmızı Orman Karıncası,Bakanlık tarafından koruma altına alındı

nbsp;Zararlı böceklere karşı mücadelede kullanılan, ancak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Avrupa Kırmızı Orman Karıncası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Sadece zararlı böceklere değil kenelere de göz açtırmayan karınca kolonileri, haşerelerin yoğun olduğu yerlere nakledilerek üremeleri sağlandı. Zararlı böceklere savaş açan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bunlarla mücadelede Kırmızı Orman Karıncalarını devreye soktu. nbsp;Bakanlık, bu karıncaların korunmasını, ağaçlara zarar veren haşerelerin yoğun olduğu bölgelere yuvalarının nakledilerek üremelerinin sağlanması için çalışmalara başladı.
UCUZ VE TEMİZ
Birçok ülkede soyu tükenen Avrupa Kırmızı Orman Karıncaları, Türkiye'de çoğaltılarak kene ve diğer zararlı böceklerin artışına karşı biyolojik mücadelede kullanılacak. Ormanlık alanlarda ağaçlara zarar veren haşerelerle mücadelenin pahalı ve zor olduğunu, kullanılacak kimyasalların, diğer canlılara zarar verebileceğine dikkat çeken yetkililer, Kırmızı Orman Karıncaları ile her yere ulaşmanın kolay ve ucuz olduğunu vurguladı.
nbsp;KARINCALAR KENELERE KARŞI
nbsp;Bakanlık uzmanları; yaptıkları çalışmalarda, karıncaların sadece zararlı böcekleri değil keneleri de yediğini tespit etti. Yapılan denemelerde kenelerin karınca yuvalarına yakın bir yere bırakıldığı ve birkaç saniye içinde karıncalar tarafından yok edildikleri saptandı.
nbsp;130 KARINCA NAKLİ
nbsp;Bakanlık, bu kapsamda 2013 yılında başlattığı Tür Koruma Eylem Planı kapsamında Avrupa Kırmızı Orman Karıncalarını koruma altına aldı. Yılda ortalama 24 kg böcek ve bitki biti yiyen 130 orman karıncasının naklini gerçekleştirdi.
nbsp;KARADENİZLİ AVCI BÖCEKLER
nbsp;Gürcistan'dan Türkiye'ye girerek 20 yılda 2 milyon ağacın kurumasına neden olan 'Dendroctonus Micans' adlı kabuk böceğine karşı da benzer bir uygulama gerçekleştirilmişti. Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü bu böcekle beslenen 1 milyon 118 bin predatör nbsp;(yırtıcı-avcı) böcek yetiştirip doğaya bırakmış, böylece yaklaşık 400 bin ağacı kurtarmıştı. Ormanlara yangının verdiği zarardan 5 kat fazla zarar veren kabuk böceklerinin en geç 8 yılda yok edileceği belirtildi. nbsp;
nbsp;DAMLA PEKER / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...