CHP, HSYK teklifini AYM'ye götürecek

CHP, HSYK teklifini AYM'ye götürecek

GÜNDEM Haberleri

CHP'den yapılan açıklamada 'HSYK teklifini Yasa Resmi Gazetede yayımlanmadan Anayasa Mahkemesine götüreceğiz' denildi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, askıya alınan Hsyk teklifinin Genel Kurul'da yasalaşması halindeAnayasa Mahkemesine gideceklerini belirterek, "Resmi Gazete'de yayımını beklemeden Anayasa Mahkemesi'nde bu davayı açacağız. Amacımız hükümetin Hsyk'da yapacağı tasarrufu engellemektir" dedi.

-"SAYIN BAŞBAKAN BAŞ YARGIÇ UNVANINA TALİPTİR"-

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Genel Kurul'da görüşmeleri yarım kalan ve askıya alınan Hsyk teklifini değerlendirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan Haberleri' gt;RecepTayyip Erdoğan'ı eleştiren Hamzaçebi, "Adeta bir baş yargıç unvanı alarak tüm yargıyı kontrol etmek istiyor. Sayın Başbakan baş yargıç unvanına taliptir. Onun istediği kararları verecek bir yargı sistemi yaratmak istiyor. Hsyk Genel Kurulunun toplanamamış olması nedeniyle Hsyk'yı tehdit ediyor. "Eğer Hsyk Genel Kurulu toplanıp benim istediğim kararları almaz ise ben parlamentoda ara verdiğim Hsyk tasarısı görüşmelerine devam ederim, yasalaştırırım' diyor. Bu tehdittir. Bu tehdide hiç kimse pabuç bırakmayacaktır. O bekleyen tasarı Anayasaya aykırıdır. Tasarı TBMM'de kabul edilir edilmez yayımını beklemeden yokluğun tespiti, yürütmenin durdurulması ve iptali için CHP, dava dilekçesiniAnayasa Mahkemesine götürüp teslim edecektir. Sayın Başbakan'a ve hükümete ben o yarım kalmış tasarıyı çıkarmalarını tavsiye etmiyorum" dedi.

-"YASANIN RESMİ GAZETE'DE YAYIMINI BEKLEMEDENANAYASA MAHKEMESİNDE BU DAVAYI AÇACAĞIZ"-

Hamzaçebi şöyle devam etti:

"Bir yasa TBMM'de kabul edildiği anda yasa koyucu olan TBMM'nin iradesi ortaya çıkmış oluyor. 60 günlük iptal davası açma süresi hak düşürücü bir süre olarak o yasanın Resmi Gazete'de yayınlamasından itibaren işlemeye başlar. Bu demek değildir ki Resmi Gazete'de yayınlanmadan bu dava açılamaz, açılabilir.Anayasa Mahkemesinin buna ilişkin kararları vardır. O nedenle yasanın Resmi Gazete'de yayımını beklemedenAnayasa Mahkemesinde bu davayı açacağız. Hiçbir şekilde hükümete ben bu yasayı çıkarmasını tavsiye etmiyorum."

-"AMACIMIZ HÜKÜMETİN Hsyk'DA YAPACAĞI TASARRUFU ENGELLEMEKTİR"-

Bir soru üzerine Hamzaçebi, "Yokluğun tespiti. Hsyk Tasarısı bu şekilde yasalaşır ise Anayasaya göre hükümette olmaması gereken yetkiler hükümete geçmiş oluyor. Yargı bağımsızlığını, kuvvetler ayrılığını hükümet yok ediyor. Yetki gasbında bulunuyor, Yetki gasbında bulunan bir yasa anayasaya göre yok hükmündedir. Bu yokluğun tespitini isteyeceğiz. Amacımız hükümet o yasal düzenleme yürürlüğe girdikten sonra süratle atamalara girişecek. Amacımız hükümetin Hsyk'da yapacağı tasarrufu engellemektir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...