İskoçya bağımsız olacak mı? Maliye Bakanı'ndan sert uyarı

/ Kaynak: AA
İskoçya bağımsız olacak mı? Maliye Bakanı'ndan sert uyarı

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne: "İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılırsa kendi ekonomik güvenliğine zarar verecek."

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasının, sterlin para biriminden de çıkması anlamına geleceğini söyledi.
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da İngiliz hükümetin para birliği ve İskoçya üzerine hazırladığı analiz belgesini açıklayan Osborne, "sterlinin iki ülke arasında bölüştürülecek bir varlık olmadığını" vurgulayarak, "Eğer İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılırsa, sterlinden de ayrılır" ifadelerini kullandı.
İngiltere Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan analizde, uluslararası hukuka göre Birleşik Krallık'ın bağımsız bir İskoçya ile resmi olarak para birimini paylaşmasına devam etmesini gerektiren bir kural olmadığı belirtiliyor.
Birleşik Krallık'ın sterlini bağımsız bir İskoçya ile paylaşması için yasal bir neden bulunmadığının analizde açıkca görüldüğünü dile getiren Maliye Bakanı Osborne, "Birleşik Krallık, Avrupa'daki diğer gelişmiş ekonomiler arasında en hızlı büyüyen ülke ve Krallık içerisinde de diğerlerine göre en hızlı büyüyen ülke İskoçya. Birleşik Krallığımızı bölmek kadar İskoçya'daki ekonomik güvenliğe zarar verecek başka birşey olamaz" diye kaydetti.
Sterlinin dünyadaki en eski ve en başarılı para birimleri arasında bulunduğunu ifade eden Osborne, "İskoçya'nın sterlini korumasını istiyorum ve Birleşik Krallık'ta kalmayı seçmesini umut ediyorum" dedi.
Ancak İskoç hükümeti, referendumdan evet sonucu çıkması durumunda sterlin para birimini kullanmaya devam etmek istiyor. İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Alex Salmond sterlinin ortak para birimi olarak kullanılmasının iki ülkenin de faydasına olduğunu dile getiriyor.
İngiliz basını, Osborne'un açıklamalarının İskoçya'nın "gözünü korkutmaya" yönelik olduğu yorumunu yapıyor. İskoç hükümeti yetkilileri de referendumda oy kullacakların Maliye Bakanının açıklamalarını "blöf" ve "zorbalık" olarak görmelerini umuyor.
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumu 18 Eylül'de yapılacak. Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) referandumu, İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı bu yıl yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor. Ancak İskoçya'nın bağımsızlığı halinde özellikle ekonomik olarak oluşabilecek belirsizlikler dolayısıyla bağımsızlığa karşı olanlar da bulunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...