Kur farkı otoda zam bahanesi

Kur farkı otoda zam bahanesi

Ekonomi Haberleri

Döviz kuru ve ÖTV artışlarıyla zamlanan otomobillerin en düşük motor hacimli modelleri bile 30 bin liranın üzerine çıktı.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve döviz kurlarındaki artışların ardından zamlanan otomobillerin en düşük motor gücü ve donanıma sahip modellerini bile 30 bin liranın altında bulabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Türkiye'de önemli pazar payına sahip küçük sınıftaki (B sınıfı) marka ve modellerin 1.0-1.4 motor gücüne sahip versiyonlarının en düşük fiyatları, 30 bin ila 40 bin lira arasında değişiyor. Bu sınıfta sadece Chevrolet'in "Aveo" modelinin bir versiyonu 30 bin liranın altında kalırken küçük sınıf aracında bile aracında güç ve konfordan ödün vermeyen tüketiciler ise 50 bin lirayı aşan fiyatlarla karşılaşıyor. Türkiye pazarında uzun süredir faaliyet gösteren ve ciddi pazar payına sahip markaların bazı modellerinin fiyatları ise yine küçük sınıfta yer almalarına rağmen birkaç ay öncesindeki bir üst segment (C sınıfı) araçların fiyatlarına yaklaştı. Küçük sınıf aracında bile aracında güç ve konfordan ödün vermeyen tüketiciler ise 50 bin lirayı aşan fiyatlarla karşı karşıya kalıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin açıkladığı verilere göre 2013 yılında otomobil pazarı motor hacmine göre incelendiğinde, en yüksek paya yüzde 94.1 oranıyla 1600cc altındaki otomobiller 625.621 adet ile sahip oldu. Ardından yüzde 5 pay ile 1600-2000cc aralığındaki otomobiller ve yüzde 0.9 pay ile 2000cc üstü otomobiller yer aldı. 2012 yılına göre 1600cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 21.5 ve 2000cc üstü otomobillerde yüzde 10.8 artış görülürken, 1600-2000cc motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 7.9 azalma görüldü.

30 BİNİN ALTINDA ARAÇ YOK
Otomobil üreticileri, çoğunluğu 1600cc ve altındaki araçlar olmak üzere, bütün araçlara zam yaptı.?Dövizdeki yükseliş ve ÖTV zammının ardından maliyetlerin arttığını belirten üretici ve ithalatçılar, zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.?Yeni zamların ardından 30 bin liranın altında fiyatla satılan otomobil kalmadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...