Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AB OAC'ye göndereceği asker sayısını artıracak

/ Kaynak: AA
AB OAC'ye göndereceği asker sayısını artıracak

DÜNYA Haberleri  / AA

Catherine Ashton, AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) göndereceği asker sayısını iki katına çıkarmayı planladığını söyledi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) göndereceği asker sayısını iki katına çıkarmayı planladığını söyledi.

Ashton BM Güvenlik Konseyi'nde, "BM ile Avrupa Birliği arasında uluslararası barış ve güvenliğin korunması için işbirliği" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan sivil can kayıpları, kötüleşen insani durum ve insanların yerlerinden edilmesi nedeniyle derin endişe duyduğunu söyledi.

"OAC'de kalıcı bir çözüm bulunması için harekete geçmek, uluslararası toplum için bir zorunluluk" diye konuşan Ashton, Fransa ve Afrika ülkelerinin ardından AB'nin de sivilleri korumak için Bangui'ye asker göndereceğini ifade etti.

Ashton, AB'nin, OAC'de hukukun üstünlüğünün kurulması ve yargı sisteminin yeniden düzenlenerek, insan hakları ihlali gerçekleştirenlerin hesap vermesi için de faaliyet yürüteceğini kaydetti.

Sorumluluklarının büyük olduğunu ifade eden Ashton, Afrika ülkeleri öncülüğündeki barışgücü birliği (MISCA) ve Fransa ile yakın çalışacaklarını söyledi.

-"Asker sayısı artacak"

Catherine Ashton, BMGK'daki toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada da AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilmek üzere 500'den fazla asker hazırladığını belirterek, "OAC'ye gönderilecek AB askeri sayısını iki katına çıkarmayı düşünüyoruz" dedi.

Askerlerin kısa süre içinde bu ülkeye gönderileceğini vurgulayan Ashton, hangi ülkelerin asker desteği vereceğine ilişkin ise detaylı açıklama yapmadı.

AB üyesi olmayan ülkelerden de asker desteği istediklerini belirten Ashton, Türkiye'den asker taleplerine ilişkin de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceklerini söyledi.

-Nuland'a selam gönderdi

Ashton, gazetecilerin, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile yaptığı telefon görüşmesinde, "s...r et AB'yi" şeklinde küfrettiğinin hatırlatılması üzerine, "Nuland'a merhaba demek istiyorum çünkü o benim arkadaşım. AB, komşu ülkelerde yaşanan sorunlara aktif bir şekilde müdahil olur" ifadelerini kullandı.

Ashton, BM'de Genel Sekreter Ban Ki-mun ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Orta Afrika Cumhuriyeti ve Suriye'deki gelişmeler ile İranla devam eden müzakerelerin değerlendirildiği belirtildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde halen 3 bin 500 civarında Afrika ülkelerinden gelen barışgücü askeri (MISCA) ile Fransa'dan gönderilen bin 600 kişilik birlik bulunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...