Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Öcalan İmralı'da 15. yılını geride bıraktı

/ Kaynak: DHA
Öcalan İmralı'da 15. yılını geride bıraktı

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Kenya'da yakalanarak yargılanan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Abdullah Öcalan, İmralı'daki cezaevinde 15 yılını doldurdu.

Öcalan'ın kaldığı süre içinde İmralı Cezaevi'nde 4'üncü müdür görev yapıyor. Kenya'da 15 Şubat 1999 günü yakalandıktan sonra getirildiği İmralı Adası'nda ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Abdullah Öcalan, İmralı Adası'nda bulunan Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde 15'nci yılını geride bıraktı. Abdullah Öcalan bu süre içersinde kardeşleri Fatma Öcalan, Mehmet Öcalan, geçtiğimiz günlerde 83 yaşında ölen dayısı Süleyman Arslan ve Fatma Öcalan'ın kızı olan yeğeni Dilek Öcalan ile 215 görüşme yaptı. Öcalan, daha önce 600 kez açık görüşme yaptığı ve son 2.5 yıldır İmralı'ya gitmelerine izin verilmeyen sayıları 150'yi aşan avukatları ile görüşemiyor. Öcalan son 13 ay içersinde ziyaretine gelen aralarında BDP, HDP ve bağımsız milletvekillerininin de bulunduğu 16 ayrı heyet ile çeşitli tarihlerde konuşup, hatıra fotoğrafları çektirdi.

CEZAEVİ MÜDÜRÜNÜ DİNLİYOR

Abdullah Öcalan İmralı'da kaldığı 15 yıl içerisinde dördüncü müdür görev yapıyor. Öcalan yakalanıp İmralı'ya getirildikten sonra burada daha önceden müdür olarak çalışmakta olan Mustafa Koçer, Öcalan'ın güvenliğinden sorumlu olan askerlerle ters düştüğü için o dönem görevden alındı. Bir başka cezaevine tayin edilen Koçer, kısa süre sonra emekliye ayrıldı. Koçer'in yerine vekili olan Ahmet Ercan atandı. İmralı'da beş yıl görev yapan Ahmet Ercan, 2004 yılının Ağustos ayında yıllık iznini geçirmek için gittiği Giresun'da geçirdiği kalp krizi sonucu 49 yaşında yaşamını yitirdi. Ercan'ın ölümünden sonra Amasya Cezaevi Müdürü Ünal Şaşmaz bu göreve atandı. Yaklaşık altı ay çalışan Şaşmaz tekrar Amasya Cezaevi'ndeki görevine gönderilirken, yerine ise 2005 yılında Ahmet Duzman atandı.
Abdullah Öcalan, aralıksız olarak dokuz yıldır görevi yapan Ahmet Duzman ile iyi bir iletişim içersinde. İmralı'ya giden MİT Heyeti ile zaman zaman tartıştığı ve yüksek sesle konuştuğu öğrenilen Öcalan, Duzman'in bir dediğini iki etmiyor. Öcalan'ın 12 kanallı 42 ekran televizyonun alınmasında cezaevi müdürünün etkili olduğunu, istemediği halde Düzman'a 'hayır' dememek için televizyon aldığı belirtildi. Öcalan İmralı'da kaldığı süre içersinde dinler, siyasi tarih, felsefe ve genel kültür içerikli kitap ve dergi okudu. Öcalan'a gönderilen kitaplar arasında okuduğu kitabın kaynak gösterdiği eserlerde bulunuyor. Öcalan'ın okuduğu kitap ve dergilerin bazıları odasında büyük bölümü ise cezaevi idaresi tarafından İmralı'da saklanıyor.

İMRALI'YA GEMİ DAYANMIYOR

Öcalan'ın yakalandığı ilk yıllar İmralı ile deniz ulaşımını sağlayan İmralı 10 gemisi sık sık arıza yapınca yerine Adalet Bakanlığı'na hibe edilen Tuzla Gemisi getirildi. Bu gemi de yetersiz kalınca Adalet Bakanlığı çareyi, 2012 yılının Kasım ayında Kıyı Emniyeti Gene Müdürlüğü tarafından bakanlığa tahsis edilen ve her türlü hava koşularında İmralı'ya rahatlıkla gidip dönebilen römorkörde buldu. Römorkörün alınmasıyla, İmralı ile deniz ulaşımının kötü hava koşulları yüzünden yapılamıyor gerekçesi ortadan kaldırılmış oldu.

ÜST KATINDA CEZAEVİ İDARESİ GÖREV YAPIYOR

Yaklaşık 700 asker tarafından korunan İmralı Adası'nda bulunan Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde 11 yıl boyunca tek başına kalan Abdullah Öcalan, 2009 yılında yaptırılan yeni cezaevine nakledildi. Öcalan'ın buraya geçmesiyle birlikte çeşitli cezaevlerinde bulunan PKK'lı Bayram Kaymaz, Cumali Karsu, Hasbi Aydemir, Şeyhmuz Poyraz ve TİKKO üyesi Hakkı Alkan bu cezaevine nakledildi. Burada cezaevi arkadaşlarıyla dört yıl kalan Abdullah Öcalan, 5 milyon dolara yaptırılan cezaevindeki koğuşunun küçük ve havasız olmasından yakınınca bu kez oluşturulan beş metrelik koridor ile bağlantı kurulan eski cezaevine nakledildi. Üst katında cezaevi müdürü ve idari personelin çalışma ofisleri bulunan Öcalan'ın koğuşu, yatak odası, bayno ve tuvalet ile oturma ve kitap okuma odası olmak üzere üç bölümden oluşuyor. İmralı Adası'nda Adalet Bakanlığı ve askerler için hazırlanan yemeklerden yiyen Öcalan, 24 saat hazır bekletilen pratisyen doktorların kontrolünde yaşamını sürdürüyor. Astım ve prostat rahatsızlığı bulunan Öcalan 15 günde bir dahiliye mütehasısı, kardiyolog ve psikologlar tarafından muayene ediliyor.
Aktarıldığı cezaevinin yeni avlusunda, havalandırma saatlerinde diğer koğuşlardan gelen mahkumlarla bir araya gelen Öcalan, buradaki avluda zaman zaman voleybol oynuyor. Öcalan haftanın belirli günleri diğer mahkumlarla hobi odasında bir araya geliyor, tenis maçı yapıyor.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...