Müslümanların hedef alındığı ülkede El Kaide iddiası

/ Kaynak: AA
Müslümanların hedef alındığı ülkede El Kaide iddiası

DÜNYA Haberleri  / AA

Orta Afrika Cumhuriyeti Eski Devlet Bakanı Dhaffane: "Müslüman cinayetlerinin sürmesi, El Kaide ve Boko Haram'ı buraya çekebilir."

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde eski hükümette devlet bakanlığı yapan General Muhammed Dhaffane, ülkede Müslümanları hedef alan cinayetlerin sürmesinin, uluslararası ve bölgesel radikal örgütleri buraya çekebileceği uyarısında bulundu.
Dhaffane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hristiyanlar Müslümanları öldürmeye son vermezse, korkarım El Kaide ve Boko Haram gibi örgütler bu çatışmaya çekilebilir" dedi.
Seleka savaşçılarının, Hristiyan milislerin saldırılarına misilleme yapabileceği endişesini de dile getiren Dhaffane, "Müslümanlara ve eski Seleka savaşçılarına, Hristiyanların saldırılarının intikamını almamaları tavsiyesinde bulunuyorum ama öfkeliler ve Hristiyanlar onları öldürmeye devam ederse intikam alacaklar'' diye konuştu.
Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey bölgesinin ülkeden ayrılmasını destekleyip desteklemediği yönündeki soruya, "Bu görüşü desteklemiyorum ama din odaklı çatışma sona ermezse, bazı kişiler ülkeyi parçalamaya teşebbüs edebilir" yanıtını veren eski devlet bakanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde işlenen suçlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatmasını memnuniyetle karşılayacağını dile getirdi.
"Herkesten önce, Hristiyan çeteleri finanse ettiği ve Hristiyanları Müslümanlara karşı kışkırtan kişi olduğu için eski Devlet Başkanı Francois Bozize'nin tutuklanması gerektiğini" söyleyen Dhaffane, "Ondan sonra Djotodia ve diğerlerini tutuklayabilirler" ifadesini kullandı.
Bozize'nin emrindeki subayların, 2009 yılında Ndele bölgesinde Akurusubak'ta camiyi yakan kişiler arasında yer aldığı savunan eski bakan, askerlerin Müslüman isyancıları aramak için bölgeye geldiklerini, bulamayınca da misilleme olarak camiyi ateşe verdiklerini iddia etti.
General Dhaffane, başkent Bangui'de mevcut durumun, Djotodia tavsiyelere uymuş olsaydı engellenebileceğini ifade ederek, ''Djotodia, tavsiyemize kulak asıp Çadlı ve Sudanlı paralı askerleri geri gönderseydi, ülkede şu anda din odaklı bir çatışma yaşanmazdı'' dedi.
Djotodia'dan Seleka savaşçılarıyla diyalog kurmasını ve onları yağmalama eylemlerine karşı uyarmasını istediğini ancak eski Devlet Başkanı'nın bunu kabul etmediğini savunan Dhaffane, ''Ona, ülkeden ayrılmaları için paralı askerlere ödeme yapması gerektiğini söyledim, önerimi kabul etmedi ve paralı askerler sivilleri soymaya başladı. Bu nedenle Hristiyanlar ülkede Müslümanlara karşı cephe aldı, çünkü savaşçıların büyük bölümü Müslümandı'' diye konuştu.
Bir radyo kanalında canlı yayında Seleka savaşçıları tarafından işlenen suçları ve yağmalamayı eleştirmesi üzerine Devlet Başkanı Djotodia'nın kendisini konutuna çağırdığını ve orada tutuklanması emrini verdiğini hatırlatan eski bakan, 6 ay cezaevinde yattıktan sonra Djotodia iktidardan inmeden birkaç gün önce serbest bırakılmıştı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...