HSYK kanunu geçti toplantı krizi bitti

HSYK kanunu geçti toplantı krizi bitti

GÜNDEM Haberleri

HSYK çalışmaları artık rapor gibi bahanelerle kilitlenmeyecek, toplantı için salt çoğunluk yetecek.

Hükümetin bir süre önce rafa kaldırdığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) değişiklik öngören kanun teklifi Meclis'te sabaha kadar süren gergin bir görüşme maratonunun ardından kabul edildi. Teklifin ilk bölümü geçtiğimiz haftalarda görüşülmüş, anayasa değişikliği ihtimali gündeme gelince AK Parti tarafından dondurulmuştu. HSYK'nın Bakan'ın çağrısı üzerine toplanamaması üzerine AK Parti, nbsp;düzenlemeyi yeniden gündemine almıştı. Dün kabul edilen HSYK teklifinde nbsp;AK Parti'nin verdiği önergelerle önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeler şöyle...
12 ÜYEYLE TOPLANABİLECEK
nbsp; gt; HSYK Genel Kurulu, 22 üyenin üye nbsp;tam sayısının salt çoğunluğu olan 12 üye ile toplanabilecek ve karar alabilecek. Genel Kurul'un toplantı günlerini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı tespit edecek. Başkan, gereken hallerde veya üye tamsayısının salt çoğunluğunun, görüşülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantı çağrısı yapabilecek.
gt; HSYK dairelerinin kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyip karara bağlamak HSYK'nın görevleri arasında olacak. Yani HSYK dairelerin kararlarına karşı yapılan itirazları karara bağlayacak.
gt; HSYK Üçüncü Dairesi'nin, hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini araştırma, gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri için teklifte bulunma görevine ek olarak inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemlere de karar verecek.
ÜYE SAYILARI 7 OLACAK
nbsp; gt; Her dairenin 7 olan üye sayısı korundu. Ancak mevcuttan farklı olarak üyelerin hangi dairede asil ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına genel kurul yerine Adalet Bakanı karar verecek. Daireler salt çoğunlukla (4 üye) toplanıp aynı çoğunlukla karar verecek.
gt; Teftiş Kurulu başkan yardımcısı sayısı ikiden üçe çıkarıldı. Kurul müfettişleri görevlerini yerine getirirken Teftiş Kurulu Başkanı'na, Teftiş Kurulu Başkanı ise Genel Kurul yerine Adalet Bakanı'na karşı sorumlu olacak. Kurul müfettişleri, Birinci Daire tarafından gösterilecek adaylar arasından Genel Kurul tarafından atanacak.
gt; Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi genel kurullarıyla birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından HSYK üyeliğine yapılacak seçimlerde, ancak 1 aday için oy kullanabilecek. Birden fazla aday için oy kullanılması halinde, verilen oy geçersiz sayılacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle genel sekreter ve yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkan ve yardımcıları, tetkik hakimler ve idari personelin görevi sona erecek. nbsp;
gt; 5 yıl boyunca adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak kurul üyeliği seçimlerinde adayların hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıl çalışmış olma şartı aranacak.
TBMM Bürosu ANKARA


nbsp;HSYK kanunu geçti toplantı krizi bitti

BURUN KANADI, PARMAK KIRILDI
HSYK teklifi görüşmelerinde ilk kavga komisyonda yaşanmıştı. iPadler havada uçuşmuş, AK Partili Zeyid Aslan, Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na uçan tekme atmıştı. Genel Kurul'daki görüşmelerde de, AK Partili Oktay Saral, CHP'li Bülent Tezcan'ı yumruklamıştı. Tezcan, 3 gün iş göremezlik raporu almıştı. Önceki gece ise, yüzüne yumruk gelen CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün burnu kanadı; AK Partili Bayram Özçelik'in parmağı kırıldı. Kadın vekiller bile zaman zaman atıştı. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...