Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yine güvenli liman arayışı, yeniden altın

Yine güvenli liman arayışı, yeniden altın

Ekonomi Haberleri

ABD'de sıfır faizin devamı ve Euro Bölgesi'nde yeni parasal destek kaçınılmaz. Gelişen ülkelere de bir süre uğramayacak küresel para altına sığınıyor...

Kim derdi ki ABD Merkez Bankası (FED) tahvil alımlarını azaltmaya başladığında altın fiyatları da yükselişe geçecek? Neydi o ezber: "Dünyada dolar arzı daraldıkça, bol likiditeden beslenen altın fiyatları düşecek..." Ne oldu peki? FED, aralık ayında düğmeye bastı. Aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını iki defa indirerek 65 milyar dolara kadar düşürdü. Yılın geri kalanında da aynı hızla olmasa bile "azaltma" hamlesine devam ederek dolar arzını bitirecek. 2013'ün son günü 1180 dolara kadar gerileyen altının onsu ise, geçen hafta 1320'ye kadar tırmandı. Yükselişin temelinde bu defa sadece ABD değil, Euro Bölgesi, Çin ve gelişen ülkelerde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle yeniden güvenli liman ihtiyacının artıyor olması yatıyor.1- FED tahvil alımlarını azaltmaya başladı ama ABD'den gelen ekonomik verilerde bir bozulma söz konusu. Özellikle tarım dışı istihdam, son iki ayda beklentilerin yarısını ancak karşılayabildi. İmalat verileri de 56'dan 51'e kadar geriledi ve daralma sınırı olan 50 seviyesine oldukça yaklaştı. Bu sebeple FED tahvil alımlarını bitirse bile, sıfır faiz politikasını uzunca süre devam ettirecek. Çünkü ABD'de enflasyon da yüzde 2'lik hedefin altında seyrediyor. 2014'ün başında 3 seviyesinde bulunan ABD 10 yıllık tahvil faizi, şubat başında 2.60'a kadar geriledi. Son kapanışı da 2.74'ten yaptı. ABD faizindeki bu gerileme, altın fiyatlarının da yükselmesine sebep oluyor.
2- Euro Bölgesi'nde son çeyrek büyümesi, 0.3 olarak gerçekleşti. Güney Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, Finlandiya, İtalya, Estonya ve İspanya gibi ekonomilerde daralma devam ediyor. Bölgede enflasyon da düşüşünü sürdürerek 0.7'ye kadar geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın hem büyümenin teşvik edilmesi hem de deflasyon tehdidin bertaraf edilmesi için para musluklarını açmaktan başka şansı kalmadı. Milyarlarca euroyu bulacak bu para arzı da altın fiyatlarını destekliyor.
3- Geçen yıl mayıs ayından beri doların güçlenmeye başlamasıyla birlikte Hindistan, Brezilya, Türkiye, G. Afrika, Endonezya gibi yerel para birimleri kırılgan ve oynak ülkeleri tercih etmeyen küresel para, güvenli liman olarak altını tehcih ediyor.
Son yaşanan yükselişte, altın fiyatlarında "düşüşe oynayan" yatırımcıların "pozisyon kapatmak için yaptığı alımlar" da etkili oluyor. Aynı zamanda fiziksel altına talebin artabileceği döneme yaklaşıyor olmamız da bu yükselişe ivme kazandırıyor.


nbsp;Yine güvenli liman arayışı, yeniden altın

200 günlük ortalama ve düşüş trendi yukarı kırıldı

Altının onsu, iki önemli teknik engeli aşmış görünüyor. 2012 yılının ekim ayında başlayan düşüş trendi, şubatın ilk haftasında yukarı yönlü kırıldı. Grafikte de görüldüğü gibi 1270 noktasındaki "alçalan trend direnci" aşıldıktan sonra alımlar hızlanmış. İkinci engel olarak karşımıza çıkan ve uzun vadeli trend dönüşümlerine işaret eden 200 günlük hareketli ortalama da cuma günü "yukarı" kırıldı. 1304 seviyesinde bulunan 200 günlük ortalamanın aşılmasıyla birlikte 1320'ye kadar hareketin devamını gördük. Grafikte, 2013 yılının şubat ayında 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1655 seviyesinin aşağı kırılmasıyla birlikte nasıl uzun bir düşüş trendinin başladığı dikkat çekiyor... "Bundan sonra ne olacak" sorusunun cevabına gelince... Küresel ekonominin temel dengelerinde gözlenen bozulma devam ederse, altın gücünü koruyabilir. Teknik olarak ise 200 günlük ortalamanın ve 1270 seviyesinin üzerinde tutunmak önemli olacak.


Ö.Faruk Bingöl/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...