2 milyona istihdam sağlayacak formül

2 milyona istihdam sağlayacak formül

Ekonomi Haberleri

Eğer Türkiye'de işçilerin çalışma sürelerinde yasal sınırlara uyulursa 1 milyon 971 bin kişi daha istihdam edilebiliyor.

Sosyal-İş, ekonominin değişmeyen gündem maddelerinden biri olan işsizlik problemine karşı çalışma saati üzerinden çözüm önerisi getirdi. Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kolunda faaliyet gösteren Sosyal-İş'in formülüne göre eğer yasal olarak kabul edilen haftalık 50 saatlik mesai sınırının üzerinde işçi çalıştırma engellenirse yaklaşık 2 milyon kişinin daha istihdam edilmesinin önü açılmış olacak. nbsp;Sosyal-İş'in, "Türkiye'de Çalışma Süreleri Sorunu" başlıklı araştırmasına göre, İş Kanunu gereğince Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saat olarak uygulanıyor. Buna ilave olarak bir işçiye yılda en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılabiliyor. Ancak İş Yasası ile çalışma süreleri ve fazla mesailere üst sınır getirilmesine rağmen, birçok işletmede yasal sınırların üzerinde çalışma süreleri uygulanıyor. Yılda 270 saatlik fazla çalışma, haftada ortalama 5 saate denk geliyor. İşçinin yılda 270 saatlik fazla mesai yapması halinde haftalık ortalama çalışma süresinin 50 saati aşmaması gerekiyor. Buna karşın Türkiye'de 6 milyon 869 bin işçi haftada ortalama 17,9 saat fazla çalışma yapıyor. İşçilerin 50 saati aşan çalışmalarının toplamı ise haftada 88 milyon 695 bin saate denk geliyor. 50 saati aşan haftalık toplam 88 milyon 695 bin saatlik iş gücü ihtiyacı ile tam zamanlı (45 saat) çalışacak 1 milyon 971 bin kişi istihdam edilebiliyor. Türkiye'de işsiz sayısının Ekim 2013 itibariyle 2 milyon 743 bin kişi olduğu düşünüldüğünde, çalışma sürelerinin yasal düzeyde tutulmasıyla bu sayı 772 bine, işsizlik oranı da yüzde 9.7'den 2.7'ye geriliyor. Araştırmada, bu yöntemin hayata geçirilmesiyle mevcut çalışanların daha makul süreler ile çalışmasının mümkün olacağı hem de 2 milyona yakın işsize istihdam imkanı sağlanabileceği belirtiliyor. nbsp;
Uzun çalışma sürelerinin, fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine işaret edilen araştırmada, çalışma sürelerine bağlı olarak iş kazası ve meslek hastalığı risklerinin de arttığı kaydediliyor.


50 SAATTEN FAZLA ÇALIŞIYORUZ
Türkiye'de 1988 yılında tam zamanlı çalışanların yüzde 73'ü 40-50 saat arası, yüzde 27'si ise 50 saatten fazla çalışırken, yaklaşık olarak 4 işçiden 3'ünün çalışma süresi yasal düzenlemeye uyumluydu. 2012 yılında ise haftada 40-50 saat arası çalışanlar ile 50 saatten fazla çalışanlar neredeyse eşitlenmiş oldu. Verilere göre ortalama fiili haftalık çalışma süresi ise 25 yılda yaklaşık 5 saat arttı. nbsp;


OECD ülkelerinde ilk nbsp;sırada yer alıyoruz

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) 'Daha iyi yaşam' endeksine göre nbsp;Türkiye'de 50 saat ve üzerinde çalışanların oranı toplam çalışanların yüzde 47'sini oluşturuyor. Yani neredeyse istihdam edilen her iki kişiden biri yasal çalışma süresinin çok üzerinde çalışıyor. OECD verilerine göre Türkiye'de yıllık çalışma süresi ise toplamı ortalama 1.877 saat. Bu rakam OECD ortalaması olan 1.776 saatten oldukça yüksek. Bu verilere göre, istihdamdaki erkeklerin yarısı, kadınların yüzde 35'i çok uzun sürelerle çalışıyor. İstatistikler, Türkiye'nin çalışma süreleri bakımından, 36 OECD ülkesi içerisinde en yüksek çalışma süresine sahip olduğunu gösteriyor.



Ülkelere nbsp;göre haftalık nbsp;çalışma saatleri
ÜlkeSüre (saat)
Hollanda30.0
Danimarka33,4
Norveç33,6
İsviçre35.0
İrlanda35,0
Almanya35,3
İsveç36,2
İngiltere36,3
İtalya36,7
Finlandiya36,7
Belçika36,8
Fransa37,8
İspanya37,9
Çek Cumh.40,6
Yunanistan41,9
Makedonya42,2
Türkiye47,1 nbsp;




Sağlık nbsp;çalışanları da nbsp;yıpranma nbsp;payı istiyor

Sağlık-Sen Büyük Türkiye Buluşması, Antalya'nın Belek ilçesinde yapıldı. İki gün süren teşkilat buluşmasında konuşan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, sağlık çalışanlarının da yıpranma payı alması gerektiğini söyledi. nbsp;Kafkas, yıpranma payı alan meslek gruplarını duyunca, "Bu saydığınız meslek grupları yıpranma payı alıyorsa sağlık çalışanları da alır. Herkes yıpranma payı alırken, sağlık çalışanlarının da alması gerekir. Almaması gereken de alıyorsa, bunun kavgasını veririz" şeklinde konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...