Bağdat'ta 'petrol' zirvesi

Bağdat'ta 'petrol' zirvesi

DÜNYA Haberleri

Kuzey Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, bütçe ve petrol konularını görüşmek üzere bugün Bağdat'a gidecek.

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyet, Bağdat'ta merkezi hükümetin Enerji ve Petrolden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin başkanlığındaki heyetle bir araya gelecek.

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, hükümetin resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Neçirvan Barzani, bugün petrol ve bütçe konularını görüşmek için Bağdat'a gidecek" dedi.

Dizayi, Barzani ve beraberindeki heyetin, Irak Enerji ve Petrolden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin başkanlığındaki heyetle bir araya geleceğini belirtti.

Irak Parlamentosu Milletvekili Abbas Beyati de, Kürt yönetiminin, petrol ihracıyla ilgili yaşanan sorunun

görüşüleceğini ifade ederek, "Bağdat hükümeti, Kürdistan yönetiminin günlük ihraç edeceği 400 bin varil petrolün satışından elde edilecek gelirin, kendi hesabına yatırılmasını istiyor. Bu konuyla ilgili henüz bir anlaşmaya varılmadı. Bağdat'taki görüşmede bu soruna bir çözüm bulunmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

BÜTÇEYİ BOYKOT EDİYORLAR
Irak'ın 2014 bütçesi, parlamentoda bulunan 57 Kürt milletvekilinin ve başka grupların boykotu sonucu meclisten geçememişti.

Bütçedeki iki madde, Kürt bölgesinden ihraç edilecek petrolden elde edilecek gelirin, Bağdat hükümetine verilmesini öngörüyor.

Söz konusu maddelerde, petrol gelirinin Bağdat'a verilmemesi durumunda Irak'ın genel bütçesinden IKBY'ye verilen yüzde 17'lik payın kesileceği belirtiliyor.

Bütçenin meclisten geçmemesi nedeniyle ülkedeki yatırımlar durma noktasına geldi. Bağdat hükümeti, bütçenin onaylanması için Kürt tarafını ikna etmeye çalışıyor.

IKBY hükümeti ise iki maddenin çıkarılması durumunda bütçeye onay vereceklerini belirtiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...