Köşk beklenmeli

Köşk beklenmeli

GÜNDEM Haberleri

CHP, '367 krizi' mimarlarının yönlendirmesiyle HSYK değişikliğini kanuni süreç tamamlanmadan Anayasa Mahkemesi'ne götürmekte ısrarlı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştiren düzenlemenin Köşk tarafından onaylanmasını beklemeden Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıklayan CHP geri adım atmıyor. Bu yöntemi CHP'ye öneren 2007'deki Köşk krizinde "367 şartı"nı ortaya atan Sabih Kanadoğlu ile eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç... CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, düzenlemeyi 1-2 gün içinde kanun numarası çıkar çıkmaz Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Altay, anayasaya aykırı olarak nitelediği kanunun yok hükmünde olduğunu öne sürdü. Altay, "Olağandan daha önce AYM'ye gideceğiz. Kanun numarası çıktığı andan itibaren kanundur. Cumhurbaşkanının onayını beklemeden gidebilmemize imkan veren de budur" dedi. Altay, "Geçmişte bunun örneği var mı?" sorusuna, "Çok emin değilim. Vardır diye düşünüyorum. Olması da gerekmez. Her şeyin bir ilki vardır" cevabını verdi. nbsp;
Ancak CHP'nin girişimine hukukçular, "Anayasa açık. Bir kanun Resmi Gazete'de yayınlanmadan Anayasa Mahkemesi'ne götürülemez" şeklinde tepki gösterdi. Hukukçular, başvuruyu yüksek mahkemenin reddedeceği görüşünde. Anayasa'nın "Dava açma süresi" başlıklı 151'inci maddesinde, "Anayasa Mahkemesi'nde doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, iptali istenen kanun, kanun hükmünde kararname veya içtüzüğün Resmî Gazetede yayımlanmasından başlayarak 60 gün sonra düşer" hükmü yer alıyor.


KADIN VEKİLLER BİLE KENDİLERİNİ TUTAMADI
HSYK'da yaşanan birçok sıkıntıyı giderecek düzenleme Meclis'te yoğun bir mesainin ardından kabul edilmişti. Genel Kurul'da kadın vekiller bile sert tartışmalara dahil olmuştu. Değişiklik teklifinin bugün ya da yarın onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Gül'e sunulması bekleniyor.


KİM NE DEDİ?


Sadece 28 'ret' çıktı, muhalefet 'yorgunduk' dedi
Meclis'teki HSYK görüşmelerinde yapılan sert muhalefet, oylamaya yansımadı. Düzenleme için 210 milletvekili "kabul", 28 milletvekili de "ret" oyu kullandı. Muhalefet sözcüleri, bu kadar az oranda ret oyu çıkmasını vekillerin yorgunluğuna bağladı. CHP'nin 134, MHP'nin 52, BDP'nin 26 ve HDP'nin 4 milletvekili bulunuyor. nbsp;


Burhan Kuzu: nbsp;Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, " Böyle deli saçması şey olmaz. Bence AYM, bu başvuruyu hiç kabul etmez. CHP'nin derdi başka. Biliyorlar ki AYM kararları geriye yürümez. O yüzden hemen başvuru yapmak istiyorlar" dedi. nbsp;


Hikmet Sami Türk: nbsp;Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Anayasa Mahkemesi'nin daha önce bir kanun yayınlanmadan iptal kararı veya yürürlüğü durdurma kararı verdiğini hatırlamıyorum. Cumhurbaşkanı beklenmeli, belki de geri gönderecek" diye konuştu. nbsp;


Yılmaz Tunç: nbsp;AK Parti milletvekili ve Meclis Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç, "Anayasa'nın 151'inci maddesi açık. Böyle bir kanun için iptal davası açma süreci asla başlamaz. Resmi Gazete'deki yayımını beklemek Anayasa gereğir" dedi.


Peter Stano: nbsp;Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişleme politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, HSYK düzenlemesiyle ilgili değerlendirmenin sürdüğünü söyledi. nbsp;Stano, "Endişelerimizi daha önce ilettik" yorumunu yaptı.


Yücel Kayaoğlu?ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...