Uçurtmadan elektrik üretilecek

Uçurtmadan elektrik üretilecek

Ekonomi Haberleri

Alternatif enerji kaynakları için kafa yoran bilim adamları rüzgardan elektrikte alternatifler üzerinde çalışıyor.

nbsp;UÇURTMADAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK nbsp;
Alman ve Hollandalı bilim adamlarının öncelikli hedefi uçurtma ile elektrik üretmek. nbsp;Yenilenebilir enerjide yenilikler bitmiyor. Rüzgar enerjisi üzerinde kafa yoran bilim insanlarının hedefi uçurtmadan enerji üretmek.Bilim insanları, pahalı rüzgar tribünleri olmadan daha yüksek irtifada uçurtma santralleri kurmak için düğmeye bastı. Alman ve Hollandalı bilim insanlarının ortaklaşa çalıştığı bu çalışmada denemeler olumlu geçti.
Projeyle ilgili araştırma yapan grubun başkanı Profesör Wubbo Ockels uçurtma enerjisinin ucuz bir enerji kaynağı olacağını belirtirken "Uçurtma, enerji üretiminde ucuz maliyetli bir yol. Enerjiyi doğadan temin ettiğiniz zaman maliyetler daha da ucuz oluyor" dedi.
GELECEĞİN ENERJİ KAYNAĞI
Uçurtma sistemiyle ilgili araştırmalar yapan İngiliz bilim adamı Allister Furey de Bilkent Üniversitesi'nin bir yayınında yaptığı açıklamada rüzgar tribünleri kurmanın oldukça maliyetli olduğunu söyleyerek, nbsp; "Bugün bir rüzgar tribünü kurmak bu sistemden kat kat daha maliyetli. Ne kadar fazla uçurtma uçurursanız o kadar fazla enerji elde edersiniz. Bunların detaylı çalışmalarını bilgisayarda hesaplıyoruz. Bu, geleceğin enerji kaynağı olabilir" diye konuştu.
İLK SANTRAL ALMANLARDAN
Bilim insanları uçurtma enerjisi ile ilgili bu bilgileri verirken Almanya'da projenin nbsp;uygulama safhasına geçtiği bildirildi. nbsp;Alternatif enerji kaynağı olarak düşünülen uçurtma santralleri uçurtma üreticilerini de harekete geçirdi. İngiliz, Alman, İtalyan ve Amerikalı uçurtma üreticileri, olabildiğince yükseğe çıkabilecek uçurtma üretmek için çalışmalarına hız verdi.
NASIL ÇALIŞACAK?
500 metre yükseklikte olacak olan uçurtmalar raylar üzerinde bulunan bir nakil aracını hareket ettirecek. Bu aracın hareketiyle bir jeneratörden elektrik üretilecek. Şimdiden hesaplanan verilere göre bu elektriğin kilovat saati üç ila beş sent arasında olacak.
nbsp;Osman ÇOBANOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...