Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çeçen suikastleri yargıya taşındı

/ Kaynak: AA
Çeçen suikastleri yargıya taşındı

GÜNDEM Haberleri  / AA

İstanbul'da 2009 ve 2011'de gerçekleştirilen ve 4 Çeçen'in hayatını kaybettiği suikastler hakkında iddianame hazırlandı.

İnsani Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER) Genel Başkanı Murat Özer,Çeçen cinayetlerini engelleyebilecek temel şeyin, siyasi irade olduğunu belirterek, "Türkiye Hükümeti, Çeçen cinayetlerinin engellenmesi hususunda Rusya'ya ciddi bir siyasi irade ortaya koyarsa, Rusya Hükümeti'ne kendi ülkesinde bu tarz faaliyetleri yaptırmayacağını açık ve yüksek dille ifade ederse, asıl o zaman bu cinayetler engellenecektir" dedi.

Murat Özer, nbsp; İstanbul'da 2009 ve 2011 yıllarında Ali Osave, Zaurbek Amirev, Rüstem Altemirov ve Berg-Khazh Musaev'in öldürülmeleri olayına ilişkin iddianamenin mahkemece kabul edilmesi dolayısıyla Topkapı'daki Barcelo Eresin Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Özer, savcılığın, İstanbul emniyetinin ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yürüttüğü soruşturma neticesinde, Çeçenlere yönelik cinayetlere ilişkin "sır perdesinin" aralandığını, sadece bu cinayetlere ilişkin değil, yurt içinde ve dışında Kafkasyalı direniş yanlısı liderlere yönelik gerçekleşen suikastler hakkında da son derece çarpıcı bilgilere ulaşıldığını ifade etti.

Murat Özer, soruşturma neticesinde, 16 Eylül 2011'de Zeyninburnu'nda Berg-Khazh Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amirev'in öldürülmelerinin, Rus istihbarat örgütü FSB adına çalışan ve Türkiye'ye "Alexander Zharkov" ve "Nadim Ayupov" ismi yazılı sahte pasaportla yurda giren iki kişi tarafından işlendiğinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlandığını öne sürdü.

"Suikast sonrası cenaze törenine katılmış"

Soruşturma neticesinde, 26 Şubat 2009'da Zeytinburnu'nda öldürülen Musa Ali Osavi'ye yönelik suikasti "Zona" kod adlı Gürcistan uyruklu ve halen Maltepe 2 No'lu Kapalı L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Temur Makhauri'nin işlediğinin kesin olarak belirlendiğini kaydeden Özer, "Katil zanlısı Zona'nın yakalandığında üzerinde iki farklı isme düzenlenmiş pasaport bulunmuş ve sadece bu pasaportlarla ülkemize 65 defa giriş çıkış yaptığı belirlenmiştir. Başka bir isim ve pasaportla ülkeye kaç defa giriş çıkış yaptığı bilinmemektedir. Cinayet anına ait kamera kayıtlarından ve görgü tanıklarının ifadelerinden cinayeti Zona'nın işlediği ifade edilmektedir. Yine istihbaratın elde ettiği ve maktul Ali Osaev'in Fatih Camisi'ndeki cenaze töreninde çekilmiş fotoğraflarda da Zona görgü tanıkları tarafından teşhis edilmiştir" diye konuştu.

"En ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz"

Kafkasyalı şehit aileleri için davanın son derece önemli olduğunu kaydeden Özer, şöyle konuştu:

"Bu dava Türkiye'de bir dönüm noktası. Bu davayla beraber biz Zona gibi, Umar gibi tetikçilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Fakat elbette ki bu kişilerin cezalandırılması olayın küçük bir boyutudur. Burada aslolan bu cinayetlerin gerçek failleri olan Rusya'yla Türkiye Hükümeti'nin ciddi anlamda hesaplaşma içine girmesi gerektiğidir. Bizim için en önemli husus da Türkiye Hükümeti'nin Rusya'ya bütün bu gelişmelerden sonra açık şekilde tavır alması gerekmektedir. Cinayetler, polisiye tedbirlerle engellenemez. Herkesin başına polis dikerek olmaz. Elbette ki önemli liderlerin korunması gerektiğini düşünüyoruz fakat cinayetleri engelleyebilecek temel şey siyasi iradedir. Türkiye Hükümeti, Çeçen cinayetlerinin engellenmesi hususunda, Rusya'ya ciddi bir siyasi irade ortaya koyarsa Rusya Hükümeti'ne kendi ülkesinde bu tarz faaliyetleri yaptırmayacağını, açık ve yüksek dille ifade ederse asıl bu cinayetler o zaman engellenecektir."

Murat Özer, dosyaya yansıyan ve "Zona" kod adlı Temur Makhauri ile FSB ajanı olduğu öne sürülen Bashir Kushtov arasındaki pazarlık görüntülerine ilişkin görüntülerini ve Zona'nın Suriye'de çekildiği öne sürülen fotoğrafını basın mensuplarıyla paylaştı.

Özer, Cumhuriyet Savcısı Ahmet Demirhüyük tarafından hazırlanan iddianamenin de Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildiğini ve yargılamanın 3 Mart'ta başlayacağını bildirdi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...