18'lik kaptan kıyıya 30 ton kefalle döndü

/ Kaynak: AA
18'lik kaptan kıyıya 30 ton kefalle döndü

YAŞAM Haberleri  / AA

Samsun'da, kendi teknesinde kaptanlık yapan 18 yaşındaki Arda Erdil, tek seferde 30 ton kefal avlayarak kıyıya döndü.

Teknesi "Ali Reis" ve ekibi ile Karadeniz'e açılan kaptan Arda Erdil, tonlarca kefal avladı. Yüzeyi ile ağları balıkla dolunca ağırlıktan motorları çalıştırılamayan tekne, kıyıya sandalla çekildi. nbsp;Canik balıkçı barınağına yanaştırılan teknedeki kefaller, yaklaşık 4 saatte boşaltılabildi. nbsp;Kaptan Erdil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çarşamba ilçesi açıklarında sonar cihazında gördükleri kefal sürüsünü balıkçıların yaklaşık 2 saat uğraşarak tekneye çıkardığını söyledi.
Sürüyü kayaların altında tespit ettiklerini ifade eden Erdil, şunları kaydetti:
"Sabaha karşı boş karaya dönüyorduk. Sonra kefal sürüsüne rast geldik. 'Hazır ol' çektik ve ağlarımızı suya indirdik, 30 ton kefal yakaladık. Tekne tamamen kefal balığı ile dolduğu için bir kısmını ağlarda taşımaya karar verdik. Bunun için teknenin motorunu, ağları sarabileceğini düşünerek çalıştırmadık. Tekneyi kıyıya sandalla çekerek getirdik. Bereketli bir gün yaşadık. İnşallah bu balığın devamı olacak. Trabzon, Giresun tarafında yakalayan oluyormuş. Biz de balığın Samsun'a doğru kalabalık halde geldiğini düşünüyorduk ve bize isabet etti."
Babasıyla 10 yaşından itibaren tekne ile balık avına çıktığını vurgulayan Erdil, "Babam reisliği 3 yıldır bana verdi ama bu kadar balığı yakalamamız ekip işi. Biz 10 kişilik bir ekibiz ve her gün balığa çıkıyoruz. Ekip halinde hareket ettiğimiz için bu kadar balığı tuttuk ve karaya getirdik" diye konuştu.
"30 ton kefal, fiyatı düşürecek"
Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak ise genç bir kaptanın bu kadar balığı avlamasının sevindirici olduğunu kaydetti.
Karadeniz kefalinin çok lezzetli bir balık olduğuna işaret eden Kıyak, "Havalar soğuk olduğu zaman kefal toplu hale geliyor. Böylece balıkçıların avlaması kolaylaşıyor. Kefal 10 liraya satılıyordu. 30 ton avlanması vatandaşın da işine yarayacak. Kefal fiyatının 4 liraya kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bugüne kadar günde 100 kilogram civarında kefal yakalanıyordu. Bu kadar balığın avlanabilmesi ancak yılda bir sefer olur. Bu da genç kaptana nasip oldu" dedi.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...