Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erkeklerde meme kanseri daha tehlikeli!

Erkeklerde meme kanseri daha tehlikeli!

SAĞLIK Haberleri

Kadınlarda rastlanan meme kanseri son yıllarda erkeklerde sıklıkla görülmeye başlandı. Meme büyümesi yaşayan her 3 erkekten 1'i risk altında…

Meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biridir. Ülkemizde ve dünya genelinde oldukça yayılan jinelolojik tümörlerden 3 kat daha fazla olan meme kanseri, 8 kişiden 1 kişi de görülme oranına kadar yükselmiştir. Kadınlarda çok yaygın görülen meme kanserinin nedeni halen kesin olarak bilinmemektedir. Meme kanseri kadınlarda bu kadar artış gösterirken erkeklerde de ciddi oranda artış yaşanmaya başlandı. Uzmanlar, Amerikan Kanser Birliği'nin her yıl en az 200 binden fazla yeni meme kanseri teşhisi konulduğunu ve 40 binden fazla meme kanserli hastanın öleceğini tahmin ettiklerini söylüyorlar. Araştırmalar o kadar korkutucu ki her 3 dakikada bir kadın meme kanserine yakalanılıyor ve 11 dakikada bir kadın meme kanseriyle hayatını kaybediyor. Bu kadar korkutucu sonuçlar ortadayken hala meme kanseri için kontroller düzenli yaptırılmıyor.
ERKEKLERDE MEME KANSERİ DAHA TEHLİKELİ
Araştırmalara göre her üç erkekten biri göğüs büyümesi yaşıyor. Buda erkeklerde görülen meme kanserinin oranının git gide artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Göğüs büyümesi yaşayan erkeklerin meme kanserine yakalanma oranı çok yüksek. Meme kanseri kadınlarda sık görülmesine rağmen yılda 1500 - 2000 arasında erkeğin de meme kanserine yakalanacağı belirtiliyor. Her yüz erkekten biri meme kanseri. Erkeklerde meme dokusu fazla olmadığı için kanser çok çabuk yayılma gösteriyor. nbsp;Erkekler meme kanseri olasılığını düşünmedikleri için teşhiste gecikme oluyor ve sonu kötü sonuçlarla bitebiliyor. Ailesinde meme kanseri olan bir erkekte de meme kanseri görülebilir. nbsp;Erkekler de kadınlar gibi meme muayenelerini kendileri yapabilirler. Erkek hastaların genellikle memede ele gelen kitle, koltuk altında beze, meme başı derisinde değişiklik şikâyetleriyle geldiğini söyleyen İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Uras, "Tedavide erkeklerde koruyucu cerrahi söz konusu olmuyor. Erkeklerde meme dokusu zaten az olduğu için meme dokusunun hepsi alınıyor. Tümör meme başından arkasına yerleştiği için erkeklerde mastektomi yapmak gerekiyor. Ardından hastalığın evresine bağlı olarak radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi yapılabiliyor.
Memede ele gelen kitle, meme başında ve görüntüsünde değişiklik olup olmadığını muayene etmeliler. Dolayısıyla meme başında, koltuk altında ya da göğüsün kenarında ellerine bir yumru geliyorsa, memelerinde bir değişiklik varsa mutlaka bir uzmana görünmeleri gerekiyor. Eğer her iki memede şişme varsa bu, hormonlardan kaynaklanabilir ama o durumda bile mutlaka konunun uzmanına görünmeleri şart" dedi.
Meme kanseri ölümcül kanser türlerinden birinci sırada yer almaktadır. Erken teşhis tıp ki kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de başarıyla sonuçlanabiliyor. Geç kalınmış erkek meme kanseri daha ölümcül olabiliyor.
Türkiye MEME Vakfı Başkanı Can Gürbüz'den alınan bilgilere göre; nbsp;Gerek beslenme gerekse iklim şartları açısından Türkiye'ye benzerlik gösteren ve Akdeniz ikliminde olan İtalya'nın istatistikleri ile karşılaştırma yapıldığında Türkiye'de her yıl yaklaşık 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı varsayılıyor.
ERKEN TEŞHİS HASTALIĞA KARŞI BİR SİLAH
Meme kanseri konusunda Türkiye'nin bilinçlendiğini ama yine de yetersiz olduğunun her yıl meme kanserinde artış olmasına rağmen kontrol yaptıran kişilerin oranlarının daha az olduğunu söyleyen Gürbüz, erken teşhisin hastalığın tamamen yenebilmesi olanağı sağladığı için hastalığa karşı bir silahtır diyerek sözlerine devam etti.
"Meme kanseri artık günümüz de o kadar sık duyuyoruz ki. Hepimizin bir yakını meme kanserine yakalanıyor. Artık 20'li yaşlarda bile meme kanseriyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Her kadın kendini muayene etmeli, 40 yaşına kadar 3 yılda bir kez bir uzmana gidip muayene olmalı ve 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmelidir" dedi.
MAMOGRAFİ ÇİLESİNE SON
Kadınlar kontrole gitmekten çekiniyor çünkü mamografi çok zor bir işlem radyasyon almak istenmiyor ve acı çekiliyordu. Artık meme kontrollerinin zahmetsiz ve acısız bir yöntemi olduğunu söyleyen Radyoloji Röntgen Uzmanı nbsp;Dr. Salih Bürümcek; "Kadınlara her daim söylenen elle muayene yöntemi bazen faydalı olmuyor. Türkiye'ye yeni gelen 3 Boyutlu otomatik meme tomosonografi sistemiyle hızlı, güvenilir ve mahremiyetinize önem vererek meme kanserinde erken teşhisini sağlayabilirsiniz. 40 yaş altındaki kadınlarda mamografi uygulanmıyor uygulansa bile sıkıntılı oluyor. Adeta meme presleniyordu. nbsp;Artık bu yeni yöntemle meme sıkıştırılmıyor ve acı çekilmiyor. Meme yapısı farklı olduğu için her kadına uygulanmayabiliyor" dedi.
Haber7
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...