YSK sandık sorgulama - Nerede oy kullanacağım 2014

YSK sandık sorgulama - Nerede oy kullanacağım 2014

Politika Haberleri

YSK seçmen sorgulama sistemi için tıklayınız. Sandık Bilgisi Sorgulama Ekranına kolayca ve rahatça ulaşabilirsiniz.

30 Mart yerel seçimleri Seçmen Listesi ve YSK Sandık Bilgisi 2014 Sorgulama işlemini adresinden yapabilirsiniz. (ysk.gov.tr) İşte Seçmen Listesi YSK Sandık Bilgisi 2014, YSK Oy Kullanma Yeri Sorgulama Sayfası ve TC Kimlik No ile Seçmen Listeleri Seçim Sandığı Sorgulama. nbsp; Oy Kullanma Yeri Sorgulama programı bağlantısı öte yandan eskiden Seçmen liste sorgulaması muhtarlıklardan yapılıyordu artık yeni sistem ile YSK'nın internet sitesinden online olarak alınacaktır. YSK seçmen listesi sorgulama - YSK seçmen sandık - ysk sandık no sorgulama 2014
Seçmen Bilgisi İçin Tıklayınız...
Nerede Oy Kullanacağınızı Öğrenmek İçin Tıklayınız...
2014 yerel seçimleri için sandık bilgisi sorgulama YSK sitesinden yapılıyor. 18 Şubat tarihi itibariyle sandık sorgulama YSK tarafından hizmete açıldı. Seçimlerde nerede oy kullanacağım, sandık sorgulama nasıl yapılıyor diyorsanız işte size merak ettiğiniz sorunun yanıtı.

SANDIK SORGULAMA
için YSK sitesine nbsp; girdiğinizde karşınıza çıkan alanda TC numaranız soruluyor. Ardından ise nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve kimliğinizdeki diğer bilgiler isteniyor.

Bu bilgileri yazdıktan sonra en sonda RESİM DOĞRULAMA kısmına dikkat edin. Yanda çıkan harf ve rakamları o alana yazıp sorgula tuşuna basın. Aşağıdaki Sandık Bilgisi Sorgulama kısmına tıklayarak 'Nerede oy kullanacağınızı' öğrenebilirsiniz.

30 Mart 2014 günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri bugünden (10 Ocak 2014 günü saat 08:00'den) itibaren başlayarak 23 Ocak günü saat 17:00'a kadar tüm mahalle ve köy muhtarlıklarında askıya çıkartılacak.

30 Mart yerel seçimlere sayılı günler kala herkes oyunu nerede kullanacağını merak etmeye başladı. Oyunuzu nerede kullanacağınızi yapılan değişiklikten sonra internetten öğrenebiliyorsunuz. YSK seçmen listelerine ulaşmak istiyorsanız haberimizin detayını okuyunuz.

Seçmen listeleri asıldı mı? Seçmen listeleri nereden alınır? Seçmen listesi sorgulama 2014. Seçmen listelerini nerden öğreniyoruz?YSK seçmen listeleri öğrenme. YSK seçmen listeleri oyumu nerede kullanacağım?

30 Mart 2014 günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili Muhtarlık Bölgesi Askı Listeleri 10 Ocak 2014 günü saat 08:00'den başlayarak 23 Ocak günü saat 17:00'a kadar tüm mahalle ve köy muhtarlıklarında askıya çıkartılacak.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Yüksek Seçim Kurulu YSK yetkilileri, belirtilen süre içerisinde seçmen niteliğine sahip olduğu halde muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayanlar, 30.03.1996 tarihinde ve daha önce doğanlar, başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacıyla listenin askıya çıkartıldığı muhtarlık bölgesine gelenler, öğrenci olup seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler, muhtarlık bölgesi askı listesinde kendisine ait kimlik veya adres bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunanlar, nüfus bilgisi değişenler, askerlikte terhis olan, yada asteğmenliğe nasbedilen ancak silah altında bulunmaları nedeniyle askı listelerinde kaydı bulunmayanlar ve yine aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunanların listedeki durumu değiştirmeleri istendi.

Yapılan açıklama da şu bilgilere yer verildi: 'Kasıtlı suç nedeniyle haklarında verilen mahkumiyet kararları kesinleşmekle birlikte henüz ceza infaz kurumuna alınmayan veya koşullu salıverilen ancak hak ederek tahliye edileceği süreyi dolduramayanlar ile uzun süreli cezası ertelenenler, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 408. maddesinde belirtilen ve ayırt etme gücü olan ilgilinin yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetememesi sebeplerine bağlı olarak kendi istekleri üzerine verilen kısıtlama kararı kesinleşenler, tutuklu ve taksirli Suçlardan Hükümlü askı listesinde yanlışlık veya eksiklik bulunanlar, Tutuklu ve Taksirli suçlardan hükümlü bulunduğu halde askıya çıkartılan tutuklu ve taksirli suçlular askı listesine yazılamamış bulunan seçmenlerin bizzat kendilerine ait bilgi ve belgeleriyle birlikte İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına müracaatlarıyla kayıtlarını yaptırmaları veya düzeltmeleri gerekiyor.

YÜKSEK SEÇİM KURULU YSK HAKKINDA BİR DİZİ BİLGİ

Yüksek Seçim Kurulu YSK, Türkiye 'deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten aynı zamanda Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları 7 asil üyelerden oluşan seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. YSK, özel kanunlara göre yapılacak milletvekili, il genel meclisi üyeliği, Cumhurbaşkanlığı seçimi, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oylamasına sunulmasında yönetim ve denetim ile yargı denetimini sağlar. Seçim sonuçlarına yapılacak her türlü itiraza karşı başvurulabilecek son mercii Yüksek Seçim Kurulu'dur.

Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği kararlar kesindir, YSK'nın vermiş olduğu kararlara karşı herhangi başka bir yargı merciine başvurulamaz. YSK teşkilatlanması; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, İdari ve Mali işler Daire Başkanlığı, İl Seçim Kurulu Başkanlıkları, İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ve Seçmen Kütüğü Büroları şeklindedir.

Yüksek Seçim Kurulu Ankara'da, her seçim çevresinde bir il seçim kurulu, her ilçede bir ilçe seçim kurulu ve seçim bölgelerinde konulacak her sandık için bir sandık kurulu bulunur. Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri her türlü seçim işleri ve seçmen kütükleri yazımında, seçim kurullarının istediği bilgileri ve belgeleri, gecikmeden, süresinde ve doğru olarak göndermeye mecburdur.

Seçmen kütüğünün kurulması, güncelleştirilmesi ve bundan elde edilecek liste, çizelge ve diğer malzemenin gerekli yerlere ulaştırılması ve dağıtılması için Yüksek Seçim Kurulunca alınacak kararlar bütün kamu kuruluşlarını ve görevlilerini bağlar

Oy kullanma yaşı kaçtır?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Kimler oy kullanamaz?

1. Silâh altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

Yurt İçi Seçmen kütüğünde kayıtlı olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim? Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümünden gerekli bilgileri ve 7 karakterden oluşan şifreyi resim doğrulama alanına girerek sorgulayabilirsiniz.

Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum? Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden öğrenebilirsiniz.

Not: "Nerede Oy Kullanacağım" bölümü sadece seçim dönemlerinde kullanıma sunulmaktadır.

Seçmen kütüğüne nasıl kayıt olabilirim?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Bu nedenle seçmen kütüğüne kayıt olmak için ikametgâhınızın bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres beyanında bulunmanız yeterli olacaktır.

Üniversite öğrencileri okudukları şehirde seçmen kütüğüne nasıl kayıt yaptırabilirler?

Yüksek Seçim Kurulu'nun 07.03.2011 gün ve 2011/158 sayılı kararı ile Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını gösterir 140/I sayılı genelgenin 7. maddesinin (c) bendine göre öğrenci olup, seçmen niteliği taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oy kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten ve yurt müdürlüğünden ise o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. Bu belgelerle yurdun bulunduğu bölgenin İlçe Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvurması gerekmektedir. İlçe nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırabilirler. Kısıtlı seçmenler, mahkeme kararı ile kısıtlılıkları kalktıktan sonra oy kullanabilmek için ne yapmalılar? Haklarında kısıtlılık kararı kalkmış seçmenler, ilgili mahkeme kararını yerleşim yerinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna götürerek başvurması halinde seçmenlik durumlarını güncelleyebilirler. Adres kaydımın olduğu yer dışında başka bir yerde (yazlıkta, köyde, tatilde vb.) oy kullanabilir miyim? Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

Askerden terhis olanlar terhis belgesi ile seçmenlik kaydını nasıl yaptırır?

Askerden terhis olanların bilgileri, normal şartlarda Yüksek Seçim Kurulu'nca ASAL' dan alınmakta ve oy kullanabilir hale getirilmektedir. Ancak seçim dönemine rastlayan terhislerde askıya yetişememekte ve silâhaltında gözükmektedir. Bu durumda olanlar, terhis belgesi ile birlikte yerleşim yeri itibariyle bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna başvurarak seçmenlik kaydını güncelleyebilirler.

Seçmen bilgi kâğıdı ne zaman gönderilmektedir?

Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.

Oy verme günü düğün, nişan yapabilir miyim?

Yasaklar nelerdir? 298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz." Milletvekili genel seçimi ve genel mahalli idareler seçimi ile ilgili bilgileri nereden alabilirim? 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Kurumumuz/Mevzuat" bölümünde güncel olarak yayımlanmaktadır.

Kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin Yüksek Seçim Kurulundan adres ve kimlik bilgisi sorgulaması taleplerine cevap veriliyor mu? Yüksek Seçim Kurulunun 23.05.2008 tarih ve 180 sayılı genelge gereği kimlik ve adres bilgisi talebinde bulunan kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin başvurularına cevap verilmemektedir. Bu konudaki taleplerin 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümleri çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilmesi gerekmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...