'NATO AWACS'larına' ihtiyaç kalmayacak

'NATO AWACS'larına' ihtiyaç kalmayacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye, 10 yıllık AWACS hedefinde mutlu sona ulaşıyor.

Türkiye'nin uzun zamandır beklediği havadan erken ihbar ve kontrol uçağı AWACS, cuma günü devletin zirvesinin de katılacağı törenle göreve başlayacak. İkinci ve üçüncü uçakların da 2014 yılı içerisinde teslim edilmesi öngörülüyor. Toplam 1.5 milyar dolar bedelli Barış Kartalı Projesi kapsamındaki uçakların envantere dahil olmasının ardından NATO'ya ait AWACS'ın kullanımına da gerek kalmayacak. Kamuoyunda bilinen adıyla Barış Kartalı AWACS, yer radarlarına oranla daha hassas tespit kabiliyetine sahip. Uçağın taşıdığı Northrop Grumman imalatı özel radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Radar sayesinde, çok alçaktan, çok düşük süratle uçan insansız hava araçları bile tespit edilebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor.
BOEING'E 600 MİLYON $ CEZA
Hava savunma sistemini güçlendirmek için harekete geçen Türkiye, ABD'li Boeing firması ile Barış Kartalı Projesi çerçevesinde 2003 yılında bir anlaşma imzalamıştı. nbsp;Anlaşmaya göre; teslimat 2007'de yapılacaktı. Ancak uçakların teslimatı, radar sistemleri ve çeşitli sıkıntılardan dolayı 6 yıl gecikti. Gecikme sebebiyle ABD'li Boeing firmasının Türkiye'ye 600 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.
Buket Güven/TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...