Havadan istihbaratta artık NATO'ya bağımlı değiliz

Havadan istihbaratta artık NATO'ya bağımlı değiliz

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin 10 yıldır beklediği havadan erken ihbar ve kontrol uçağı AWACS'lardan ilki bu cuma günü göreve başlıyor.

Teslimde yaşanan gecikme nedeniyle Türkiye'ye yaklaşık 600 milyon dolar tazminat ödeyecek olan Boeing firması, bu yıl içinde nbsp;2 AWACS'ı daha teslim edecek.

Türkiye, erken uyarı uçağı sahibi ülkeler arasındaki yerini cuma günü itibariyle alıyor. Uzun zamandır beklenen havadan erken ihbar ve kontrol uçağı AWACS, devletin zirvesinin de katılacağı bir törenle cuma günü hava kuvvetleri komutanlığının envanterine dahil edilecek. Konya 3. Jet Ana Üssü'ndedüzenlenecek törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları da katılacak.

Yeni AWACS'lar yolda nbsp;

Toplam 1.5 milyar dolar bedelli proje kapsamındaki uçakların gelmesinin ardından Libya operasyonu ve Suriye sürecinde Türkiye'ye destek veren NATO'ya ait AWACS'ların kullanımına ise son verilecek.

Hava savunmasında kritik bir öneme sahip olan ve ülkelerin hava kuvvetlerine sınıf atlatan AWACS'ın Türkiye'deki adı ise Barış Kartalı olacak. Uçakların teslimatında yaşanan yaklaşık 7 yıllık gecikme nedeniyle ABD'li Boing firması Türkiye'ye yaklaşık 600 milyon dolar tazminat ödeyecek. Firma, bu yıl içerisinde Türkiye'ye 2 AWACS daha teslim edecek. Önümüzdeki yıl ise 4. AWACS'ın envantere dahil edilmesi öngörülüyor.

24 saat nbsp;havada kalıyor nbsp;

Northrop Grumman imalatı özel bir radar taşıyan uçak, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin objeyi, bu objelerin cinslerini, tam yerlerini ve rotalarını belirleyebiliyor. AWACS sayesinde, kara radarlarının saptamadığı çok alçaktan ve çok düşük süratle uçan insansız hava araçları dahi tespit edilebiliyor. Ayrıca AWACS'lar, saptadığı füzeler için elektronik karıştırma ya da şaşırtma da yaparak, istenen hedeften sapmasını sağlıyabiliyor. Havadan yakıt ikmaline uygun inşa edilen AWACS'lar, 24 saat boyunca havada kalabiliyor.

Kaynak: Akşam

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...