Suriye'ye yardım tasarısı BM güvenlik Konseyi'nde

/ Kaynak: AA
Suriye'ye yardım tasarısı BM güvenlik Konseyi'nde

DÜNYA Haberleri  / AA

Avusturalya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından hazırlanan Suriye'ye insani yardım karar tasarısı BMGK'ya sunuldu. Kararın cuma günü oylanması bekleniyor.

Suriye'nin tüm noktalarına düzenli insani yardım girişini sağlama amacıyla Ürdün, Lüksemburg ve Avustralya tarafından hazırlanan ve dün son hali verilen karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'ne sunulduğu kaydedildi.


Suriye'deki insani krize çözüm bulma amacıyla devam eden diplomatik çabaların Cenevre'de önemli bir sonuç vermemesi üzerine BM Güvenlik Konseyi'ndeki çalışmalar hızlandırıldı.
Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından hazırlanan ve dün son şekli verilen tasarıyı BMGK'ya sunduklarını ve bu hafta tasarının kabul edilmesini beklediklerini belirtti.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada da tüm BMGK üyelerinden tasarıya destek vermeleri istendi.
Tasarıda Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması gibi maddeler yer alıyor.
Cuma günü BMGK'da oylanması beklenen karar tasarısına daha önce olumsuz görüş bildiren Rusya ile Çin'in destek verip vermeyeceği ise henüz belli değil.
Batılı ve Arap ülkelerinin desteklediği tasarının ardından Rusya da geçen hafta kendi hazırladığı tasarıyı Konsey üyelerine dağıtmış ve iki tasarı üzerinde uzmanlar düzeyinde değerlendirmeler yapılmıştı.
Bu görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadığı ve Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg'un daha fazla vakit kaybetmeden tasarıyı BMGK'ya sundukları öğrenildi.
Rusya ve Çin daha önce benzer üç BMGK karar tasarısını veto etmiş, bazı tasarılar ise Rusya'nın veto kartını göstermesi nedeniyle BMGK'da oylamaya sunulamamıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...