Kıbrıs müzarekelerinde yeni dönem: Toprak yerine su

Kıbrıs müzarekelerinde yeni dönem: Toprak yerine su

GÜNDEM Haberleri

Susuzluk çeken Rumlara müzakere masasında toprak yerine su verilmesi gündemde...

Kıbrıs'ta yeni çözüm umudu için taraflar arasındaki çapraz görüşmeler 27 Şubat'ta başlıyor. Edinilen bilgilere göre; Ankara ve Atina'daki çapraz görüşmeler tek bir duraktan oluşacak. Rum Müzakereci Andreas Mavroyiannis Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'yla, KKTC temsilcisi Kudret Özersay da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastassis Mitsialis'la biraya gelecek. Eş zamanlı, eş düzeyde olacak olan görüşmeler sıkıntı yaşanmaması için aynı saatte yapılacak. Çözüm olmazsa bağımsızlığını ilan eden Kosova model alınacak. Diplomatik kaynaklar, 2004'deki Annan Planı'ndan bu yana ortamın çok değiştiğini KKTC'nin her yıl yüzde 3.5-4 büyüdüğünü, buna karşılık Rumların her yıl küçülme yaşadığını, geçen sene bu rakamın yüzde eksi nbsp;6 olduğunu dile getirdiler. Türkiye ekonomisinin de büyüdüğünü hatırlatan aynı kaynak, Yunanistan'ın da büyük bir ekonomik kriz yaşadığının altını çizdiler. Bu durumda Türk tarafının artık müzakerelerde elinin daha güçlü olduğunu belirten kaynaklar, Annan Planı'ndan daha iyisine 'evet' denileceğini dile getirdiler.
Müzakerelerde ilk defa gündeme getirilen toprak yerine su verilmesi formülünü de açıklayan yetkililer, Türkiye'den boru hattı ile KKTC'ye yakında götürülecek suyun müzakerelerde kullanılabileceğini söylediler. Toprak paylaşımının verimlilik esasına dayalı olarak yapılacağını hatırlatan aynı kaynaklar, Türkiye'den gelecek su ile toprakların daha verimli hale gelebileceğinin altını çizdiler. Görüşmelerde Ada'daki Türk askerinin durumunun da ele alınacağı belirtilirken,?Türk?askerinin KKTC'den çekilmeyeceğinin altını çizdi.
Buket GÜVEN - ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...