CHP'de bir ilk, onay bekleyen kanuna bile itiraz ettiler

CHP'de bir ilk, onay bekleyen kanuna bile itiraz ettiler

Politika Haberleri

Cumhuriyet Halk Partisi, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenlemeyi, Köşk'ün onayını beklemeden Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Türkiye'de bir ilk olan bu başvuruda, kanunun yok hükmünde sayılması, iptali ve yürürlüğünün durdurulması istendi. Başbakan Yardımcısı İşler, "Bu tavır, Anayasa'ya da aykırı" dedi. nbsp;CHP, HSYK düzenlemesi için Anayasa Mahkemesine başvururken AK Parti kurmayları, "Türkiye'de bir ilki yaşıyoruz, CHP 'ya tutarsa' anlayışıyla hareket ediyor" dedi. CHP, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin yok hükmünde sayılması, iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvururken, Türkiye'de bir ilk olan başvuru Hükümet tarafından tepkiyle karşılandı. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, başvuru sonrası yaptığı açıklamada, "Toplam 46 maddeden oluşan bu yasanın, aşağı yukarı 40 maddesinin iptali için başvurmak zorunda kalındığını düşünürsek, getirilmek istenen yasanın hukukun evrensel ilkelerine, Anayasa'ya ne kadar aykırı olduğu açıktır" iddiasında bulundu. nbsp;
"REDDEDİLECEKTİR"

CHP'nin başvurusunu değerlendiren Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "HSYK yasası henüz onaylanmış durumda değil. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığı zaman yasa olmuyor, yasal süreç tamamlanmış değil. Doğrusu Türkiye'de bir ilki yaşıyoruz. CHP'nin böyle bir karar almasını yadırgıyorum. Türkiye'deki gündemi değiştirmeye, dönüştürmeye yönelik bir adım olarak değerlendiriyorum. Herhalde Anayasa Mahkemesi de bu başvuruyu doğrudan reddedecektir. Çünkü Anayasa'ya açık bir şekilde aykırı olduğunu düşünüyorum" dedi.
nbsp;
'YA TUTARSA' ANLAYIŞI

nbsp;TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, "CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesinin hukuk tarihinde hiçbir yeri yok. 1803 yılında Amerika'daki bir kararı örnek olarak vermişler, onun bununla bir alakası yok. Çünkü orada Anayasaya aykırı bir kanun olduğu söylenmiş, Anayasa Mahkemesi o zaman yok. Fakat mahkeme, normal mahkeme, Anayasa aykırılığı filan diye bir tartışmaya girmiş. Bu 1803 yılında olan bir olay. Böyle bu şekilde ortada kanun yayınlanmadan giden bir tablo değil" diye konuştu. Türk hukuk sisteminde böyle bir tablonun bulunmadığını dile getiren Kuzu, "367'de yaşanan olayların benzerini yaşatmaya çalışıyorlar Türkiye'ye" ifadesini kullandı. Başvuruyu "Ya tutarsa" şeklinde bir adım olarak değerlendirdiğini söyleyen Kuzu şunları söyledi: Anayasa Mahkemesi'nin hukuken yapması gereken, işine çok karışamam tabi, hukuken yapması gereken geldiği gibi bunu 'alın bunu geri evinize götürün' demesi lazım, bunu kabul etmemesi lazım."
ŞÜKRAN KABAN - ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...