Cemil Çiçek: Kanunsuz dinlemeler ahlaksızlık

/ Kaynak: DHA
Cemil Çiçek: Kanunsuz dinlemeler ahlaksızlık

Politika Haberleri  / DHA

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye'de kanunsuz dinlemelerle ilgili ahlaksızlık olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'de kanunsuz dinlemelerle ilgili bir ahlaksızlık olduğunu, maalesef bunun çok ciddi bir ahlak sorunu olduğunu belirterek, "Bu ahlaksızlığı, kanunsuzluğu yapanlar var. Bundan da belli kesimler nasibini alıyor. Cemaat, cemiyet vesaire ama ahlaksızlığı kim yaparsa yapsın, bunun izahı olmaz, çok adi ve bayağı bir iş bu" dedi. nbsp;Çiçek, İran'ın Başkenti Tahran'da gerçekleştirilen İSİPAB 9. Konferansı'nı ve gündemdeki konuları AA muhabirine değerlendirdi.
Cemil Çiçek, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla Türkiye ile İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilebilmesi, ortak sorunların burada müzakere konusu yapılması ve ikili ilişkiler açısından, Türkiye'nin politikalarını, düşüncelerini aktarabilmek bakımından önemli bir fırsat, önemli bir imkan. Milletvekili arkadaşlarımız toplantıya önceden gelerek hazırlık çalışmalarına katıldılar. Türkiye İslam dünyasında her geçen gün ağırlığı, etkinliğini artan bir ülke. Bunu memnuniyetle burada müşahede ediyoruz ve görüyoruz. Türkiye'nin görüşleri her zaman merak edilen bir konu. Bunu, hem yaptığımız konuşmalarda milletvekili arkadaşlarımızla beraber hem de ikili temaslarda dile getirmeye, anlatmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede üzerinde durduğumuz bazı konular var. Terör konusu bizim her zaman dile getirdiğimiz husus. Maalesef İslam dünyası bugün terörle anılır hale geldi. Bugün konferansın kapandığı gün bile, Beyrut'ta patlama vardı. Suriye'de, Irak'ta var. Her İslam ülkesinde benzer dramlar yaşanıyor. Terör konusu burada gündeme geldi.
Bizim açımızdan Kıbrıs önemliydi. Yaptığım görüşmelere KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber de katıldı. Böylece bugüne kadar olmadığı şekliyle, KKTC'nın öne çıkmasına gayret ettik ve arkadaşlarımız da bildiriye bizim istediğimiz istikametteki görüşlerin yansıması için çok çaba gösterdiler. Bildirinin son şekline baktığınızda da bu, önemli ölçüde yer almış oldu. Karabağ sorunu var, onu dile getirmeye çalıştık. Ayrıca Batı Trakya, Oniki ada ve diğer ülkeler nezdinde yaşayan Müslüman azınlığın durumlarını dile getirmeye çalıştık. Pek çok konu burada konuşulmuş oldu. Tabiatıyla Parlamentolar icrai organlar değil, esas itibariyle burada mubatık kaldığımız hususların hayata geçirilmesi; Filistin, Suriye konusu, başka türlü konular da belirli ölçülerde konuşuldu. Esas mesele burada alınan kararların hayata geçirilmesidir. Bu da yürütme organlarının işidir."

Öncelikle Filistinlilerin biraraya gelmeleri gerekiyor

Çiçek, "Toplantılarda, Filistin sorunun çözümü için, öncelikle Filistinliler'in kendi aralarında biraraya gelmeleri gerektiğini vurguladınız" sözleri üzerine, "Bugün Filistin'de en az iki grup var ve birbirleriyle de ilişkileri iyi değil. Türkiye bunları biraraya getirmek ve barıştırmak için, her vesileyle çaba sarfediyor, gayret gösteriyor. Ama bu bölünmüşlük hem Filistin'i bölüyor hem de İslam dünyasını bölmüş oluyor. Filistin davası konuşulurken, parçalanmış bir Filistin neyi, nasıl halledecek? Onun için en evvel kendilerinin biraraya gelmesi ve aralarındaki bir kısım sıkıntıları ortadan kaldırmaları lazım. Bu olmadığı takdirde, bir çok çaba, gayret boşa çıkmış oluyor. Hem tavsiyemizi ve temennimizi hem de sorumluluklarını hatırlatmaya çalıştık. Ümit ederiz ki bu beraberlik ve birlik sağlanmış olur" diye konuştu.

"İSİPAB'ın bundan sonraki toplantısının Mali'de yapılamaması halinde Türkiye'de yapılabileceğini söylediniz. Bu da olumlu karşılandı" sözlerine Çiçek, "Evet olumlu karşılandı. Bunun bir geleneği ve usulü var. İslam ülkeleri 3 ayrı grupta mütalaa ediliyor. Biz Asya grubundayız, bunun yanında Arap ülkeleri ve Afrika ülkeleri grubu var. Bu toplantı Burkina Faso da yapılacaktı ama ekonomik sıkıntılar nedeniyle yapılamayınca, kural olarak merkez olan İran'da yapıldı. Afrika'da yapılamadı, 2015'te Afrika'da yapılması gerekiyor. Şayet benzer sıkıntılar olacaksa o zaman tekrar Tahran'da yapılması yerine, Türkiye'de bu toplantının yapılmasında çok değişik sebeplerden dolayı fayda mülahaza ettik. Bunu yapmayı da arzu ediyoruz, bir çok sebepten dolayı. O sebepleri de daha sonra sizlerle paylaşırım" karşılığını verdi.

Kavgalı Meclis çalışmaları

Cemil Çiçek, "Meclis görüşmeleri çok yoğun geçiyor. HSYK görüşmeleri kavgalı geçti, bazı milletvekiller yaralandı. Daha önce de bu konuda açıklamalarda bulundunuz ama bu son durum karşısında neler demek istersiniz?" sorusu üzerine, "Bu yapılan işlerin hiçbirisini tasvip etmemiz mümkün değil. Vatandaşımız da hoş karşılamıyor. Maalesef bu dönem tansiyon çok yüksek seyrediyor, bir türlü normale düşüremedik. Bunun getirdiği bir kısım olumsuz görüntüleri maalesef yaşıyoruz. Seçime de yaklaşıyoruz" diye konuştu.

"Seçimlerden dolayı atmosfer yüksek olabilir mi?" sorusuna yanıt verirken de Çiçek, "Bir sene, iki sene evvel de bu sıkıntılar yaşandı. Her seçim döneminde tansiyon biraz yükselir ama bunu çok daha fazla yükseltmemek lazım" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, "internet düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığı, fakat kısmi değişiklikler yapan bir teklif sunulduğunun" hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Zannediyorum Sayın Cumhurbaşkanımız, yasayı onaylamadan önce, daha önce kamuoyuna da ifade ettiği şekliyle, bir iki konuda sıkıntı var diye... Anladığım kadarıyla sayın bakanla ya da Hükümetle görüştü, kanunu geri gönderip tümünü yürürlüğe koymaktan bir ölçüde imtina etti, itiraz edilecek hususları da yeni bir düzenlemeyle çözmeye çalıştı. Zannediyorum onu da bu hafta veya en geç önümüzdeki hafta içerisinde partilerimizle, milletvekillerimizle konuşarak çözüme kavuşturmuş olacaklar."

Bunlara karşı olmamız gerekiyor

Çiçek, "İnternete ve sosyal medyaya düşen konuşmalar ve tapeler var. Bunlar çokça eleştiriliyor. Sizin değerlendirmeniz nedir?" sorusuna, "Türkiye'de kanunsuz dinlemelerle ilgili bir ahlaksızlık var. Maalesef bu çok ciddi bir ahlak sorunudur. Bu ahlaksızlığı yapanlar var, bu kanunsuzluğu yapanlar var. Bundan da belli kesimler nasibini alıyor. Bunlara her zaman ve her vesileyle karşı olmamız gerekiyor" yanıtını verdi.

"Bunlarla cemaatin siyaseti dizayn etmeye çalıştığı iddia ediliyor" sözleri üzerine Çiçek, "Ben o işlere girmem; cemaat, cemiyet vesaire ama ahlaksızlığı kim yaparsa yapsın, bunun izahı olmaz, çok adi ve bayağı bir iş bu" dedi.
Politika
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...