MENA Borsaları haftanın son gününde yükselişte

/ Kaynak: AA
MENA Borsaları haftanın son gününde yükselişte

Ekonomi Haberleri  / AA

Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) borsaları haftanın son gününde yükselmeye devam ediyor.

Kamu maliyetleri şu anda Mısır'ın kredi notu üzerindeki yumuşak karın olmaya devam ediyor. Fitch, 2014 yılında Mısır'ın bütçe açığının GSYH'nin yüzde 11,8'i olacağını öngörüyor. Buna karşılık ilk 6 ay için bütçe açığı/GSYH oranı tahmini geçen yılki yüzde 5,2'den yüzde 4,4'e düşürüldü. Fitch Mısır'ın kredi notunu B-'de tutuyor, not görünümünü ise 3 Ocak'ta "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.
Mısır'da EGSX30 endeksi yüzde 0,4'lük yükselişle 7.871,00 puana yükselirken, dolar/mısır poundu paritesi ise 6,961 seviyelerinde bulunuyor.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın, rekor hükümet harcamalarına ayak uydurabilmesi için nakliyatları artırması gerektiği düşünülüyor. Ek nakliyatların, dünyanın birçok bölgesinde genişleyen arz nedeniyle petrol fiyatlarına negatif etki yapması bekleniyor. Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan İran, Irak ve Libya bu yıl daha fazla petrol üretimi yapacak. Suudi Arabistan'da Tadawul All Share endeksi yüzde 0,1 artarak 8.976,55 puana ulaştı.
Katar, yabancı yatırımcıları gelir vergisinden muaf tutmayı düşünüyor. Kabine yasa tasarısını onaylamış durumda, bu yasanın Katar'da yabancı yatırımları teşvik etmesi bekleniyor. Katar gelişmekte olan ülkelerden ve bölge genelinden pozitif ayrışmış durumda. Katar QE General endeksi yüzde 0,4 yükselerek 11.872,40 puandan işlem görüyor.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde ocak ayında tüketici fiyatları (TÜFE), bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 1,45 artış gösterdi. Yıllık TÜFE geçen ay yüzde 1,44 seviyesindeydi. Aylık TÜFE ise ocak ayında yüzde 0,13 olarak açıklandı. Aralık ayında aylık TÜFE yüzde 0,06 olarak açıklanmıştı. Dubai'de enflasyon yüzde 0,49 oranında artış gösterirken, Abu Dhabi'de yüzde 0,07 oranında arttı. BAE'de Dubai DFM endeksi yüzde 0,7 artarak 4.182,87 puana ulaştı.
Bahrain All Share endeksi yüzde 0,6 ?değerlenerek 1.365,85 puanda ve Ürdün Amman SE General endeksi yüzde 0,2 değer kazanarak 2.203,68 puanda seyrediyor.
Kuwait SE endeksi ise yüzde 0,8 azalışla 7.737,49 puandan, Umman MSM 30 endeksi yüzde 0,3 değer kaybederek 7.166,67 puandan işlem görüyor.
Afrika'da ise Tunus TUNİNDEX endeksi ise yüzde 0,3'lük yükselişle 4.656,83 puana ulaştı.
Fas'ta ise ocak ayında TÜFE aylık bazda yüzde 0,3 artış gösterdi. Tüketici fiyatları aralık ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında gerilemişti. Yıllık TÜFE ise ocak ayında yüzde 0,5 olarak açıklandı. Aralık ayında TÜFE, 2012 aralık ayına göre yüzde 0,4 artış göstermişti. Gelişmekte olan ülke satışlarına uyum sağlayan Fas Moroccan All Shares endeksi yüzde 0,2 gerileyerek 9.221,31 puana düştü.
- "Ukrayna ve Tayland'daki siyasi gerginlik ve Rusya'nın 1 ay içerisinde 3. kez tahvil ihalesini iptal etmesi piyasalarda olumsuz karşılandı"
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, dün açıklanan FOMC toplantı tutanaklarında özellikle iki üyenin faiz artışı söylemleri ve tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılabileceği söylemlerinin piyasaları tetiklediğini belirtti.
Erkan, Asya ve gelişmekte olan ülke endeksleri ise Çin tarafından gelen 7 ayın en düşük HSBC imalat PMI endeksi ile beraber satıcılı seyrettiğine dikkati çekti.
Çin'den gelen öncü verinin 48,3 seviyesinde kalarak imalat sektöründeki daralmanın hızlandığına işaret ettiğini dile getiren Erkan, şunları kaydetti:
"Salı günü Çin merkez bankasının piyasadan para çekmesinin ardından küresel piyasalarda gerilemeler görülmüştü. Bu sabah, bir hafta içinde ikinci kez Çin Merkez Bankası repo satışı gerçekleştirdi, bu kez finansal sistemden 9,9 milyar dolar çekmiş oldu. Ayrıca Ukrayna ve Tayland'daki siyasi gerginlik ve Rusya'nın 1 ay içerisinde 3. kez tahvil ihalesini iptal etmesi piyasalarda olumsuz karşılandı. WTI petrolde, dün açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü haftalık ham petrol stoğu verilerinin azalmaya işaret etmesi destekleyici oldu. Bu sabah ise Çin'den gelen HSBC imalat PMI verisinin düşük kalması, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan ülkenin talebini yavaşlatacağı endişesiyle 4 ayın zirvesinden geriledi."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...