Doğu'da Halkbank Batı'da Ziraat hedefte

Doğu'da Halkbank Batı'da Ziraat hedefte

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin iki büyük kamu bankası, operasyonların merkezi haline getiriliyor. Bunun sebepleri, bu iki bankamızın elde ettiği güç.

Türkiye'nin Doğu komşuları arasında finans merkezi olan Halkbank'ın hedef alınmasının ardından, Batı'da da Ziraat Bankası'nın faaliyetleri sorgulanıyor. Banka, "Ucuz kredi veriyor" diye topa tutuluyor

Türkiye'nin iki büyük kamu bankası, operasyonların merkezi haline getiriliyor. Bunun sebepleri, bu iki bankamızın elde ettiği güç. Doğu komşumuz İran ve güney komşumuz Irak'la ticaretin kalbi Halkbank oldu. İran ile ticarette kilit noktada olan Halkbank, sadece Türkiye'nin değil, diğer bölge ülkelerinin İran'la ticaretinde de merkez idi. Keza Irak ile öngörülen enerji ve bölgesel ticaretin merkezinde de Halkbank var. Kuzey Irak ve sonrasında Irak Merkezi Hükümeti bile Türkiye üzerinden dünya fiyatlarından petrol satacak. Ardından Irak doğalgazı Türkiye'ye ve sonrasında belki de Avrupa'ya akıtılacak. Bütün bu enerji anlaşmalarının merkezi kurumu ise yine Halkbank olacak. Paralar Halkbank'ta toplanacak, sonra dağıtılacak.
Irak enerji iş birliği iki yönlü büyük proje: (1) Türkiye ucuz enerji imkânına kavuşarak sanayisi için büyük maliyet avantajı sağlayacak. Enerji faturaları ve dolayısıyla dış açık büyük oranda düşecek. (2) Karşılıklı ticaret ilkesi ile bölgesel kalkınma sağlanarak artan refah sayesinde çözüm sürecine en büyük katkı yapılmış olacak.

Gelelim Batı yakasına. Balkanlar'da da benzer rol Ziraat Bankası'nda. Bölgede neredeyse her köşede bir Ziraat Bankası şubesine rastlamak mümkün. Sadece Bosna-Hersek'te 26 Ziraat Bankası iştiraki bulunuyor. Belki adını bile duymadığınız şehirlerde Ziraat Bankası var. Bunun yanı sıra Yunanistan'da da yine aynı bankanın şubeleri çok güçlü.
Türkiye'ye Doğu'da Halk Bankası üzerinden yapılan saldırı, Batı'da Ziraat Bankası üzerinden gerçekleştiriliyor. Nasıl ki "Halk Bankası İran'la ticaretin merkezi olmasın, Irak ile enerji iş birliği olmasın, paralar Halk Bankası'na gitmesin" diye operasyon yapılıyorsa, Batı'da da Ziraat Bankası'nın Balkanlar'da olması istenmiyor. Ziraat Bankası'nın Balkanlar'ın ekonomisini canlandırma faaliyetleri sorgulanıp "Faizsiz kredi veriyor" denilerek hedefe oturtulmasına şahit oluyoruz. Balkanlar'da Türkiye'nin nüfuzu olmasın, oralarda yatırımlar artmasın, işsizlik büyüsün ve Türkiye'nin kapısı kapansın isteniyor? Balkanlar'da Ziraat Bankası'na yönelik benzer saldırıyı 3 yıl önce milliyetçi Yunanlılar yapıyordu. 'Ucuz kredi' veriyor diye Ziraat Bankası'nı sorguya alan Yunanistan'ın yerine üç yıl sonra bu kez Bosna-Hersek'te 'ucuz kredi' veriyor diye bankayı hedefe alanlar maalesef Yunanlılar değil bizim içimizdekiler.

Türkiye'nin dışa açılan kapıları bir bir hedefe oturtulurken bunun en somut örneği doğuya açılan kapı olarak Halkbank'ın ve Balkanlar'a açılan kapı olarak Ziraat Bankası'nın hedefe alınması gösteriliyor.

ZİRAAT BALKANLAR'DA ÇOK GÜÇLÜ


Sadece Bosna-Hersek'te Ziraat Bankası'nın Sarajeva, Tuzla, Zenica, Ilidza, Mostar, Bihac, Travnik, Gorazde, Saraybosna (ticari), Ferhadija, Butmir, Maglaj, Lukavac, Vogosca, Visoko, Konjic, Novi Grad, Jelah, Novo Sarajevo, Granica, Kakanj, Titova, Hadzici, Srebrenic, Cazin, Banja Luka merkezleri bulunuyor. Ziraat'in ayrıca Bulgaristan ve Yunanistan'da da 4'er şubesi var.

İBRAHİM KAHVECİ / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...