Yanukoviç pes etti

Yanukoviç pes etti

DÜNYA Haberleri

Sabaha kadar süren görüşmelerin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı, yetkilerinin kısıtlanmasını ve erken seçimi kabul etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, kasım ayında Avrupa Birliği (AB) ile yapılacak ticaret anlaşmasından vazgeçmesiyle başlayan protesto gösterileri karşısında pes etti. Yanukoviç; muhalefet liderleri, AB ve Rus temsilcileriyle sabaha kadar görüştü. Gece boyunca Kiev'de herhangi bir şiddet olayı yaşanmazken sabahın ilk ışıklarıyla birlikte taraflar anlaşmaya vardı. Çatışmalar sırasında her iki tarafın da büyük kayıplar verdiğine işaret eden Yanukoviç, erken seçime gidileceğini ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini açıkladı. Anlaşmaya göre 10 gün içinde ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak. Eylül ayına kadar, cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini düzenleyen bir anayasa reformu tamamlanacak. Yeni anayasanın kabulünden sonra, aralık ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Muhalefet liderleri ve Yanukoviç, öğleden sonra çatışmaları sona erdiren anlaşmayı imzaladı.

'TURUNCU' ÖZGÜR KALACAK


Ukrayna Parlamentosu, cezaevinde bulunan eski Başbakan ve Vatan Partisi'nin lideri Yulia Timoşenko'nun serbest bırakılmasını sağlayacak yasayı kabul etti. 'Turuncu Devrim'in sembol ismi Timoşenko, 2011 yılında Rusya ile imzalanan doğalgaz anlaşmasında haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İki gün süren çatışmalarda 16'sı polis 100'e yakın kişi öldü

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, salı gününden beri meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısının 75 olduğunu açıkladı. Bakanlığa göre ölenlerden 16'sı polis. Ancak göstericilere göre bu rakam 100'e yakın. 600'den fazla kişinin yaralandığı olaylar, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderlerinin yaptığı görüşmede de ele alındı. Olaylar sırasında hayatını kaybeden protestocuların ölümü geniş çaplı olarak soruşturulacak. Kollarında sarı bantlar olan siyah üniformalı güvenlik güçleri, önlerine çıkan göstericileri vurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...