MİT'ten Meclis'e 'yasa niçin gerekli' brifingi

MİT'ten Meclis'e 'yasa niçin gerekli' brifingi

GÜNDEM Haberleri

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, brifing için 5 personelini görevlendirdi.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda bugünkü görüşmeler öncesinde, MİT'ten gelen görevliler komisyonun AK Parti'li üyelerine MİT teşkilat yasasında yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verdi. MİT görevlileri, özellikle kurumlarla yapılan protokoller kapsamındaki bilgilere ulaşma konusunda son dönemde sıkıntı yaşandığını, bu nedenle yasanın değiştirilmesinin zorunlu hale geldiğini belirttiler.
nbsp;
MİT Teşkilat yasasında köklü değişiklikler yapan yasa değişikliği teklifi bugün Meclis İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak. Görüşmeler öncesi, MİT personeli talep üzerine dün komisyonun AK Partili üyelerine brifing verdi.
nbsp;
İçişleri Komisyonu'nda gerçekleştirilen ve basına kapalı olan toplantıya MİT'ten 5 personel katıldı. nbsp; Edinilen bilgilere göre; milletvekillerinin yasa değişikliği konusunda sorularını da cevaplandıran MİT görevlilerinin verdiği bilgiler özetle şöyle:
nbsp;
UÇUŞ BİLGİLERİ ALINAMAZ HALE GELDİ

nbsp;
Yasa değişikliği çalışmaları 9 aydan beri devam ediyordu. Şimdiye kadar MİT faaliyetlerinin büyük bir bölümü gizli yönetmeliklerle yürütülüyordu. Ancak hem teknolojik anlamda hem de başka gelişmeler ışığında artık bir yasa çıkarılması zorunlu hale geldi. Özellikle daha önce kurumlarla imzalanan protokollerle yapılan istihbarat çalışmaları artık yapılamaz hale geldi. Örneğin, THY ile yapılan protokol gereği, uçuş bilgilerini alabiliyorduk ama THY halka açılınca, ticari kurallar gereği bunu vermemeye başladılar ve protokol iptal edildi. Amerikan yasalarına göre THY dahil ABD'ye yapılan tüm uçuşların bilgilerine Amerikan istihbaratı alabiliyor. Bizde ise yasal dayanağı olmadığı için bilgileri alamıyoruz.
nbsp;
TWİTTER TAKİBİ
nbsp;

Dünyada teknoloji gelişince ihtiyaçlar da değişiyor. Örneğin sosyal paylaşım sitelerine ilişkin istihbarat çalışması gibi. Yine siber saldırılar, siber casusluk gibi. Bunlarla ilgili faaliyet yapabilmemiz için yasal çerçevenin çizilmesi lazım.
nbsp;
GÖREVLENDİRMELERDE SIKINTI ÇIKMAYA BAŞLADI
nbsp;
Eskiden yönetmelikler kapsamında cezaevlerine görevlendirmeler yolu ile giriş-çıkışlar yapılabiliyordu. Ama artık bu konuda da sıkıntı yaşanıyor. Bu görevlendirmeler açısından son TIR olayında da problem yaşandı. O nedenle bu görevlendirmelerin yasal altyapısının oluşturulması ihtiyacı ortaya çıktı.
nbsp;
BANKA SIRLARI GİZLİ KALACAK

nbsp;
MİT'in bankalardan alacağı bilgiler BDDK'da olduğu gibi gizli kalacak. Amaç dışı kullanılmayacak. Bu uygulama Türkiye'ye özgü bir uygulama değil. Birçok ülkede bu uygulanıyor. Örneğin, çok önemli bir olayda kredi kartı ile ankesörlü telefon kartı alınıyor. Bu telefon kartı ile ihbar yapılıyor. Kredi kartını kullanıcısına 'Bankacılık sırrı' nedeniyle ulaşılamıyor. Bu tip sıkıntıların giderilmesi için MİT'in gerektiğinde banka bilgilerine de ulaşması zorunlu hale gelmiştir.

Yücel KAYAOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...