Ukrayna devlet başkanı görevden alındı

/ Kaynak: AA
Ukrayna devlet başkanı görevden alındı

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna parlementosu, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i görevden aldı. Yanukoviç, seçilmiş devlet başkanı olduğunu, istifa etmeyeceğini açıkladı.

Ukrayna Parlamentosu, erken cumhurbaşkanlığı seçimi tarihini ise 25 Mayıs olarak açıkladı. 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu'nda kayıtlı 334 milletvekilinden 328'i yasa teklifi için evet oyunu kullandı. Ukrayna parlamentosunda bir yasanın geçmesi için 226 oy yeterli. nbsp;

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, istifa etmeyeceğini açıkladı
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, seçilmiş devlet başkanı olduğunu, istifa etmeyeceğini açıkladı.
Yanukoviç, bulunduğu Kharkiv şehrinde bir televizyona yaptığı açıklamada, ülkeyi terk etmek ve istifa etmek istemediğini, şu anda daha güvenli olan ülkenin güneydoğusunda istişare ve görüşmelerine devam ettiğini söyledi.
Ülkedeki olayları "darbe" olarak nitelendiren Yanukoviç, olayları Nazi Almanyası'na benzetti.
Partisinden çok sayıda üyenin istifa etmesiyle ilgili soru üzerine Yanukoviç, 2004 yılında da 200 bin kadar üyenin istifa ettiğini, ardından 600 bin yeni üyenin partiye katıldığını hatırlatarak, parti üyeleri ve milletvekilleri üzerinde çok baskı bulunduğunu, bu nedenle bazı istifaların söz konusu olduğunu kaydetti.
Parlamento Başkanı Ribak'in istifasına da değinen Yanukoviç, Ribak'ın kimliği belirsiz kişiler tarafından darbedildiğini, vurulmak istendiğini, aracına ateş açıldığını söyledi. Yanukoviç, Ribak'in kendisine gelirken, aracına ateş açıldığını ve isteği üzerine aldırarak tedavi için Donetsk'e gönderdiğini belirtti.
Kendi makam aracına da kimliği belirsiz şahıslar tarafından ateş açıldığını ifade eden Yanvukoviç, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andrey Klyuyev'in de tehditler aldığını söyledi.
- "Elimden gelen her şeyi yaptım"
Ülkedeki son olayları bir kez daha "darbe girişimi" olarak nitelendiren Yanukoviç, bunun ülke için "utanç kaynağı olduğunu" savundu. Yanukoviç, ülkede akan kanın durdurulması için elinden gelen her şeyi yaptığını, bu çerçevede iki af yasası çıkardığını, ülkenin istikrara kavuşması için gereken tüm adımları attığını ifade etti.
Partisinin güneydoğu illeri yetkililerinin toplantısına katılmak için gece geç saatlerde, Kharkiv'e geldiğini belirten Yanukoviç, bundan sonra bu bölgedeki görüşmelerine devam edeceğini ifade etti.
Son dönemde parlamento tarafından kabul edilen hiçbir yasayı imzalamayacağını vurgulayan Yanukoviç, parlamentonun meşru olmadığını, onların "muhalif değil, bir çete olduğunu" öne sürdü.
Dışişleri Bakanı Leonid Kojara'nın, Avrupalı, ABD ve Rus üst düzey yetkililerle görüşmelere devam ettiğini belirten Yanukoviç, kendisinin de dün akşam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştüğünü kaydetti.



Ukrayna Parlamentosu, devlet başkanlığı erken seçimlerinin 25 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırdı.
Meclis başkanlığına bugün seçilen Aleksandr Turçinov başkanlığında toplanan genel kurulda, Turçinov tarafından okunan karar metninde, "Yanukoviç'in anayasalara aykırı bir şekilde görevinden kendi kendine geri çekilmemesi nedeniyle parlamentonun, devlet başkanlığı erken seçim tarihini belirlemek zorunda kaldığı" bildirildi.
Parlamento kararıyla, devlet başkanlığı erken seçimlerinin 25 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılırken, mecliste buna ilişkin yapılan oylamada, 328 milletvekili "evet" oyu kullandı.


"Yanukoviç, parlamentonun kararını tanımıyor"
Bu arada konuyla ilgili açıklama yapan Devlet Başkanı Danışmanı Hanna Herman, Yanukoviç'in, parlamentonun söz kararını tanımadığını ve hala kendisinin devlet başkanlığı görevini sürdürdüğünü kaydetti.
Herman, "Yanukoviç, ülkenin güneydoğusunda iş gezisinde bulunuyor. Bu da kendi kendine geri çekilme olarak yorumlandı" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...