Ukrayna'da siyasi kriz derinleşiyor - İZLE

Ukrayna'da siyasi kriz derinleşiyor - İZLE

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'da hükümetin AB ile ortaklık anlaşmasından vazgeçmesiyle başlayan eylemler, dün Yanukoviç'in başkent Kiev'den ayrılmasıyla yeni bir boyut aldı.

Yanukoviç'in başkenti terk etmesiyle AB yanlıları zaten güçlü oldukları Kiev'de tamamen kontrolü ele geçirdi. Eylemlerin merkezi Maidan'da (Bağımsızlık Meydanı) sevinç gösterileri düzenlendi. Birkaç gün önce 70'in üzerinde insanın öldüğü yerde, dün yürüye yürüye devlet başkanlığı binasının önüne gidip, çok sakin bir şekilde "rejimin değiştiğini" öğrenmemiz oldukça ilginç bir durumdu. Muhalifler, ele geçirdikleri kilit vurulan devlet sarayının önünde bol bol poz verdi. Protestocuların muhafız birliğinden Ostap Kyrvdyk, başkanlık sarayının kapısının önünde yaptığı açıklamada, önceki akşam 23.00 sularında muhalefet temsilcilerinin saraya girdiğini, binayı barışçıl bir şekilde teslim aldıklarını anlattı. Sözcü, "Yanukoviç buraya devlet başkanı olarak dönemeyecek" dedi. Ukrayna Polis Teşkilatı da "Halkımızın yanındayız, değişim arzularını biz de paylaşıyoruz" açıklaması yaptı.
##tgvideo##
İstifa etmem
Kiev'de muhalefet zaferini kutlarken, Yanukoviç'in nerede olduğuna dair farklı haberler çıktı. Lübnan'dan yayın yapan El Meyadin televizyonu Yanukoviç'i taşıyan bir uçağın Birleşik Arap Emirlikleri'ne iniş yaptığını dâhi iddia etti. Yanukoviç'in, partisinin güçlü olduğu ülkenin doğusunda Rusya sınırındaki Harkov'da olduğu açıklandı. Yanukoviç, "istifa ettiği" haberlerini televizyona çıkıp yalanladı. Aracına ateş edildiğini ama korkmadığını söyleyen Yanukoviç, "Ülkeyi terk etmeye ya da istifa etmeye niyetim yok. Yaşananlar bir darbe ve 1930'lardaki Nazi'lerin yükselişini hatırlatıyor. Ülkeyi terörize etmeye çalışan haydutlar var. Mecliste bugün (dün) geçen tüm yasalar yasadışı" dedi.

Kiev'e rest çektiler
Onbinlerce kişinin katılımıyla Yanukoviç'e ve hükümete destek mitinginin düzenlendiği Harkov'da ayrıca ülkenin güney ve doğusunda yer alan yerel yönetimler güvenliğin merkez Kiev yönetimi tarafından değil, kendileri tarafından sağlanacağını açıkladı. Rusya yanlısı ve Ukrayna'da Rusça konuşan ülkenin güney doğusundaki Harkov, Donetsk, Lugansk, Dnepropetrovsk, Zaporojye, Herson ve Kırım otonomisinin katıldığı "Ukrayna Cephesi" adlı kongreden çıkan bildiride şöyle denildi: "Bölgelerde güvenlik , şu andan itibaren yerel yönetimlerin eline geçiyor. Kongre'de temsil edilen bölge yöneticileri, emrindeki güvenlik güçleri ve halkla birlikte anayasal düzeni korumak için birlikler oluşturacak. Başkent Kiev'de oturumlar düzenleyen parlamentonun son iki günde aldığı tüm kararların baskı altında kabul edildiğini varsayıyoruz. Ukrayna'nın içinde bulunduğu durum komşu ve kardeş ülke Rusya'nın da sürece katılmasını gerektiriyor. Rusya'ya bölgelerimizde düzen ve huzurun muhafaza edilmesi için ayrıca yardım çağrısı yapıyoruz."

Şimdi ne olacak
Kiev'de Batı yanlısı muhalefet yönetimi devralırken, Yanukoviç önderliğindeki Rusya yanlıları kolay pes edecek gibi görünmüyor. Dün mecliste yapılan oylamada Yanukoviç'in azledilmesi ve erken seçimlerin 25 Mayıs'ta yapılması kararı alındı.
Timoşenko özgür

Göstericilerin "en büyük taleplerinden" biri daha dün gerçekleşti ve üç yıldır hapiste yatan eski Başbakan, muhalif liderlerden Yulia Timoşenko (53), serbest kaldı. Dün Associated Press ajansı, Timoşenko'nun serbest bırakıldığı haberini vermiş, daha sonra eski Başbakan'ın sözcüsü "Açıklamam yanlış anlaşıldı" demişti. Akşam saatlerinde ise Timoşenko'nun bel fıtığı nedeniyle tedavi gördüğü Harkov'daki hastaneden ayrılırken görüntüleri yayınlandı. Timoşenko'nun serbest kalmasını, dün yakın çalışma arkadaşı Aleksander Turçinov'ın başkanı seçildiği mecliste alınan karar sağladı. Mecliste dün onaylanan "Timoşenko'ya Özgürlük" başlıklı kararnameye 322 milletvekili "evet" oyu verdi.

Timoşenko, 2011 yılında Rusya ile doğalgaz anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili olarak haksız kazanç elde etmekten dolayı yedi yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Meclis onayı olmasaydı dört yıl daha hapis yatacaktı. Timoşenko, 2005 yılında ülkenin ilk kadın başbakanı olmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...