Eker: 'Kuraklık endişemiz var, ilkbahar yağışlarını bekliyoruz'

/ Kaynak: DHA
Eker: 'Kuraklık endişemiz var, ilkbahar yağışlarını bekliyoruz'

YAŞAM Haberleri  / DHA

Diyarbakır'da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,Türkiye'deki korkutan kuraklıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de bir meteorolojik ve buna bağlı olarak bir tarımsal kuraklık yaşandığını belirterek, "Doğu ve Güneydoğu'daki 12 il dışında tarımsal kuraklık konusunda endişemiz var. Gelişmeleri takip ediyoruz. İlk bahar yağışlarını bekliyoruz" dedi.Seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Eker, uzun süredir meteorolojik kuraklık ile ilgili gelişmeleri izlediklerini, Ekim-Ocak arasında yeteri kadar yağış yağmadığını söyledi. Akdeniz ve yer yer orta Anadolu'da kendilerini endişeye sevk edecek kuraklık ile ilgili gelişmeler olduğunu ifade eden Bakan Eker, "Bu bölgeler için endişelerimiz devam ediyor. Eğer yağış olmaz ise Türkiye'de bir kuraklık meydana getirebilir. Doğu ve Güneydoğudaki 12 için sorun yoktur. Orta Anadolu'da bazı bitkilerde kuraklığa bağlı gelişme geriliği var. Her şey ilk bahar yağışlarına bağlı. İlkbaharda beklenen yağışlar olursa sıkıntı olmaz ama olmaz ise sıkıntı çıkar. İl il uzmanlar sahada çalışmalarını yürütüyor" dedi.
"KURAKLIĞA DAYANIKLI TOHUM ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRDİK"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuraklık için eylem planlarının olduğunu, kuraklık olan yerlerde Valiler başkanlığında komisyonlar oluşturulduğunu da belirterek, "Çiftçilere bir takım tavsiyeler olacaktır. Kuraklığa dayanıklı bitkiler ve ürünler tavsiye edilecek. 2007'deki kuraklıktan sonra kuraklık eylem planı hazırlandı. Kuraklığa dayanıklı tohum çeşitleri geliştirildi. Elimizde kuraklığa dayanıklı buğday ve bazı hububat çeşitleri var. Gelişmeleri izleyip takip edeceğiz. Gelişmelere göre tedbirleri uygulayacağız. 2013 yılında tarımsal alanda Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. İhtiyacımızdan fazla hububat elde ettik. Tedarikimiz var, sorun yoktur. 2013 yılını 17.7 milyar dolar tarım ihracatı ile kapattık. Dış ticaret fazlamız var eksiğimiz yoktur. Dışarıdan aldığımızdan 6 milyar dolar daha fazla gıda ürünleri satıyoruz" diye konuştu.
Et fiyatları ile ilgilide konuşan Bakan Eker, et kesimi yapılan 17 ildeki ortalama kara karkas etinin kilo fiyatının bugün 17 lira 24 kuruş olduğunu, 4 yıl öncede bu fiyatın 16 lira 13 kuruş olduğunu söyledi. Kıyma ve Kuşbaşı et fiyatylarında da son 4 yıl içerisinde enflasyona rağmen fiyatlarda bir artış olmadığı gibi yüzde 2 daha düşük satıldığını da söyleyen Bakan Eker, bunun dışanda yapılan yayınlar ve söylentilerin doğru olmadığını söyledi.
"3 DÖNEM BİR PRENSİP KARARIDIR, KANUN DEĞİL
"Bakan Mehdi Eker, Ak Parti'deki 3 dönem kararı ile ilgili bir soru üzerine ise, "Ak Parti kurulduğunda Türkiye'ye yeni bir siyasi anlayış getirdi ve 11 yıllık çalışmalarında bunu gösterdi. 3 dönem için bir prensip kararı alındı. Bu bir kanun değil. Bu prensip kararı hangi mekanizmalar tarafından getirilmişse ihtiyaç duyulması halinde tekrar aynı mekanizma tarafından yeni bir değerlendirme yapılabilir. Şu anda değiştirileceğini dair bir çalışma yok. Böyle bir şey olursa kamuoyu bilgilendirilir" dedi. nbsp;
BAKAN EKER'E KORUMALARDAN TERS IŞIK FONU
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Bakanlığının il müdürlüğünün bahçesindeki kahvaltılı toplantısında kameramanların ters ışıktan şikayet etmesi üzerine korumalar Bakan Eker'in arkasına geçerek ters ışığı önüne set oluşturması dikkat çekti.

YAŞAM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...