Ukrayna'da Yanukoviç'in yetkileri Turçinov'da

Ukrayna'da Yanukoviç'in yetkileri Turçinov'da

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Parlamentosu, Devlet Başkanına ait yetkilerin Meclis Başkanı Turçinov'a verilmesini kararlaştırdı Turçinov geçici devlet başkanı ilan edildi.

Ukrayna Parlamentosunun (Verhovna Rada), bugünkü oturumunda, "Ukrayna Anayasası'nın 112. Maddesi gereği Devlet Başkanına ait yetkilerin, Parlamento Başkanına verilmesine" ilişkin karar kabul edildi.

Genel kurul toplantısına katılan 339 milletvekilinin 285'i söz konusu karar için "Evet" oyu kullandı. Karara göre Turçinov, yeni Devlet Başkanı seçilinceye kadar göreve vekalet edecek.

Parlamento, dün Devlet Başkanı Yanukoviç'in, "görevini yapmayarak, kendi kendini devlet başkanlığından azlettiğini" bildirmiş, Devlet Başkanlığı için erken seçimin 25 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, yerel bir televizyona yaptığı açıklamada, meşruluğunu yitiren parlamentoda alınan kararları tanımadığını açıklamıştı.

TİMOŞENKO'NUN HEMŞEHRİSİ
Timoşenko gibi Dnipropetrovsk kentinden olan 49 yaşındaki Turçinov, aynı zamanda Vatan Partisi Başkan Yardımcılığını yürütüyor.

Turçinov, 2005 yılındaki Turuncu Devrim'in ardından Ukrayna istihbarat servisi SBU'nun başına geçmişti.

U krayna parlamentosu dün Kiev'deki sarayı muhaliflerin eline geçen Yanukoviç'in azledilmesi yönünde karar almıştı. Yanukoviç'in güçlü olduğu yerel yönetimler ise başkenti tanımadıklarını kendi kararlarını alacaklarını açıklamıştı.

Bakanlar görevden alındı

Parlamento toplantısında ayrıca Dışişleri Bakanı Leonid Kojara'nin görevinden azledilmesi kararlaştırıldı. Karar için parlamentoda bulunan 333 milletvekilinden 237'si "Evet" oyu kullandı. Kojara, 24 Aralık 2012'den bu yana Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu.

Genel kurulda Bilim ve Eğitim Bakanı Dmitriy Tabaçnik'in de görevinden azledilmesine ilişkin karar da kabul edildi. Salonda bulunan 329 milletvekilinin 236'sı "Evet" oyu kullandı. Dmitriy Tabaçnik, Mart 2010'dan bu yana Ukrayna Bilim ve Eğitim Bakanı olarak görevdeydi.

AB'den yeni hükümete destek sözü

Öte yandan, AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, G-20 Toplantısı için bulunduğu Sydney'de yaptığı açıklamada, "Demokratik ilkelere dayalı siyasi çözüm bulunduğunda, kurumsal ve ekononik reformlara ciddi ve samimi bir şekilde bağlı yeni hükümet oluştuğunda Ukrayna'ya esaslı mali yardımla angajmana hazırız" dedi.

Ukrayna'nın ihtiyaç duyacağı mali desteği değerlendirdiklerini belirten Rehn, Avrupa değerlerine bağlılıklarını ortaya koyan Ukrayna halkına daha açık bir perspektif sunmalarının önem taşıdığını vurguladı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek temsilcisi Catherine Ashton ise yaptığı yazılı açıklamada, Eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun parlamento kararıyla serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Halkın demokratik özlemlerinin karşılanması için tüm taraflara anlamlı diyaloğu sürdürmeleri çağrısında bulunan Ashton, Ukrayna'nın birliği, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması için Ukrayna'da herkesin sorumlu davranmasını ve hukukun üstünlüğüne ve anayasaya bağlılık beklediklerin kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...