MİT Yasa Teklifi'nin 2 maddesi kabul edildi

/ Kaynak: AA
MİT Yasa Teklifi'nin 2 maddesi kabul edildi

GÜNDEM Haberleri  / AA

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, MİT Yasa Teklifi'nin 2 maddesi bazı değişikliklerle kabul edildi.

Komisyon, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.Teklifin ilk iki maddesi, AK Parti milletvekillerinin verdiği değişiklik önergeleriyle kabul edildi. nbsp;Buna göre, MİT Kanunu'nun, MİT'in görevlerini tanımlayan 4. maddesine "Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen her türlü görevi yerine getirmek", "Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek ve analiz etmek" ve "İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, çağdaş nbsp;istihbarat teşkilat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek" bentleri eklendi.Yapılan değişiklikle, "bu teşkilat Devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametlerine yöneltilemez" ifadesi çıkarılırken, MİT'e kanunla sayılan görevler dışında görev verilemeyeceği ise korundu.
Teklifin, "Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülükleri"ni düzenleyen maddesinde öngörülen değişikten vazgeçildi. Buna göre, Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu; Başbakan'ın değil, MİT Müsteşarı'nın başkanlığında faaliyet gösterecek. Kurul 3 ayda bir nbsp;MGK Genel Sekreteri veya yardımcısı, ilgili bakanlıkların müsteşarları, kurum ve kuruluşların yetkili amirleri, MİT'in ilgili başkanları ile MİT Müsteşarı'nın çağıracağı diğer kamu görevlilerinin iştirakiyle toplanacak. Kurul kararlarının bağlayacağı olacağına ilişkin ifade de metinden çıkarıldı. nbsp;


"Bir istihbarat teşkilatı bir ülkenin itibarıdır"


AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, bir istihbarat teşkilatının bir ülkenin itibarı olduğunu ifade ederek, "TIR hadisesi hem teşkilatımıza hem de Türkiye'nin itibarına zarar vermiştir. Bunun önüne geçmek lazım" dedi.


Kavaklıoğlu, MİT Kanunu'nda değişiklikler öngören teklifin TBMM İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, teklifin maddelerinin içeriği hakkında bilgi verdi.


"Bu niye bu zamanda buraya geldi, sırası mıydı?" şeklinde konuşmalar olduğunu belirten Kavaklıoğlu, Hatay'daki TIR hadisesine değindi. Kavaklıoğlu, "Yaşanan bu TIR hadisesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bir milletvekili olarak benim canımı yakmıştır, içimi acıtmıştır, isyan etmişimdir" ifadesini kullandı.


Kavaklıoğlu, bunun seçimle bağlantısının yapıldığına dikkati çekerek, "Bir TIR meselesi var. Bunu hiç kimse gündeme getirmedi. Bir istihbarat teşkilatı bir ülkenin itibarıdır. Bu TIR hadisesi hem teşkilatımıza hem de Türkiye'nin itibarına zarar vermiştir. Bunun önüne geçmek lazım" diye konuştu.


"TIR hadisesi vahim bir hadisedir"


AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış ise 17 Aralık süreciyle alakalı birçok eleştirinin yapıldığını ancak bir muhalefet milletvekilinin Adana'daki TIR meselesine bir kez bile bir itiraz dile getirmediğini söyledi.


Akış, şunları söyledi:


"En azından 'kurumların birbiriyle çatışması uygun değildir' diye hafif bir itiraz bile dile gelse bizim yüreğimize su serpilirdi. TIR hadisesi vahim bir hadisedir. Orada milli bir kurumun iki tane personeli birisi yüzbaşı birisi üsteğmen darp edilmiş, tekmelenmiş nbsp;ve kelepçelenmiştir. Bu öyle üzerinden hemen geçilecek bir olay değildir. Hele kelepçeleme çok sembolik nbsp;tarafı da olan bir hadisedir. Devletin içerisine çöreklenmiş o paralel yapı 'biz nbsp;gerekirse milletin iradesine, bağımsızlığına da kelepçe vurabiliriz' diye söylemektedir, bunu yaparak."


Akış, Oslo görüşmeleri nbsp;ve çözüm süreciyle alakalı görüşmelerin hukuka uygun yapılmadığının söylendiğini dile getirerek, "Ben buna bir hukukçu olarak karşı çıkıyorum. Ne denirse denilsin bunlar hukuka uygun yapılmaktadır. Oslo'ya nbsp;gönderenden de Allah razı olsun, görüşenden de Allah razı olsun, görüşmeye devam edenden de Allah razı olsun. 13.5 aydır bir vatan evladı şehit düşmedi. Bir vatan evladını biz kaybetmedik. Ülkenin falanda elden gittiği yok. Herkesin bu boş tedirginliği de bir kenara bırakması gerekiyor" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...