Yüzünü Batı'ya çeviren Ukrayna'ya 20 milyar euro

Yüzünü Batı'ya çeviren Ukrayna'ya 20 milyar  euro

DÜNYA Haberleri

Azledilen Cumhurbaşkanı Yanukoviç hakkında yakalama kararı çıkarıldı. AB, iflasın eşiğine gelen Ukrayna'ya 20 milyar euro kredi verecek

Kasım ayından beri yaşanan siyasi kriz, Ukrayna'yı iflasın eşiğine getirdi. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in kasım ayında Avrupa'ya sırtını dönerek Rusya ile yakınlaşması ülkeye pahalıya patladı. Yanukoviç'in,azledilmesi ile sonuçlanan ve üç ay süren olayların ardından Rusya, bu ülkeye vereceği 15 milyar dolarlık krediyi durdurdu. Ukrayna'nın muhalif Batkivşçina Parti Lideri Arseniy Yatsenyuk, "Devlet hazinesi yağmalanmış, ülke iflasa sürüklenmiş. İnanılmaz bir bütçe açığı var. Kamu çalışanlarının maaşlarını ödemek için para yok" dedi. Batı dünyasına muhtaç olduklarını söyleyen Yatsenyuk'un çağrısına Avrupa'dan cevap gecikmedi. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Ukrayna'yı AB ile yapılacak ortaklık anlaşmasına hazırlamak için 20 milyar euro yardım yapacaklarını duyurdu. Bu arada Ukrayna'da meclisinde yapılan oylama ile eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç hakkında 100'e yakın kişinin ölümüne sebep olduğu için yakalama emri çıkarıldı. En son Kırım'daki Balaklava bölgesinde görülen Yanukoviç'in Rusya'ya kaçtığı tahmin ediliyor. Olaylara Rusya'nın nasıl tepki göstereceği merakla bekleniyordu. Rusya, ülkedeki tansiyonun yükseldiğini gerekçe gösterip Ukrayna Büyükelçisi Mihail Zurabov'u Moskova'ya çağırdı. Daha sonra gazetecilerin karşısına çıkan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ise, "Ukrayna'da yeni yönetim silahlı bir isyan sonucu geldi. Yeni hükümet büyük şüpheler oluşturuyor" dedi. Carnegie Moskova Merkezi Rusya Politikası Uzmanı Liliya Şevtsova ise, "Ukrayna'nın doğusundaki eyaletlerden talep gelmesi durumunda Rusya bölgedeki halkı ve yöneticileri korumak için buraya askeri güç gönderebilir" dedi. İngiltere ve ABD'den Rusya'ya "Ukrayna'ya karışma" uyarısı yapıldı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Moskova'yı "müdahale ölümcül hata olur" şeklinde uyardı. Öte yandan yönetim karşıtı gösterilerde "meydan savunması" oluşturan, Pravi (Sağ) Sektör olarak bilinen ve çatışmalarda etkin rol oynayan grubun bir kısmı, İçişleri Bakanlığı bünyesine katılacak. Söz konusu gruptan bazılarının polis olacağı açıklandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...