Düşük tansiyon kalp yetmezliği habercisi

Düşük tansiyon kalp yetmezliği habercisi

SAĞLIK Haberleri

Düşük tansiyon, kalp ve beyin hastalıklarına ait riskleri azalttığı için her zaman tercih edilir.

Düşük tansiyonun başta kalp yetmezliği olmak üzere guatr, Parkinson, böbrek üstü bezi yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceği bildirildi. Normalde büyük 120 mmHg, küçük 80 mmHg olması gereken tansiyon değerlerinin büyük 90 mmHg, 60 mmHg'nin altında olmasının düşük tansiyon olarak adlandırıldığını söyleyen Emsey Hospital'dan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Songül Özer, nbsp;düşük tansiyonun ciddi belirti vermediği sürece sanıldığı kadar tehlikeli ve önemli bir problem olarak görülmediğini ifade etti. Buna karşın, düşük tansiyonun aynı zamanda bazı hastalıkların belirtilerinden biri olabileceğini de hatırlatan Dr. Özer, "Düşük tansiyon, basit bir su kaybından ciddi hastalıklara kadar değişen sebeplerle meydana gelebilir. En önemli durum kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliğinde, kalbe yeteri kadar kan pompalanamamaktadır. Bu nedenle çeşitli mekanizmalar, dolaşım sisteminin kalbi çok yormaması için damarlarda genişleme yaparak tansiyonu düşürebilir" dedi.
DİYABET DE TANSİYONU DÜŞÜREBİLİR
Gebelik sırasında da tansiyonun düşebileceğini hatırlatan Dr. Özer, düşük tansiyona yol açan diğer sebepleri şöyle sıraladı: "Endokrin hastalıklar dediğimiz; hipotiroidizm (guatr bezinin az çalışması), hipertiroidizm nbsp;(guatr bezinin çok çalışması) nbsp;adrenal (böbrek üstü bezi) yetmezlik, kan şeker düşüklüğü, şeker hastalığı da düşük tansiyonla kendini belli edebilir. nbsp;İshal, bulantı, kusma, ameliyatlar veya kaza neticesinde oluşan kayıplar, kan kayıpları, enfeksiyona yol açan mikropların kana karışması, ilaç alerjileri, yemek alerjileri, böcek sokmaları, idrar söktürücüler, çeşitli tansiyon ilaçları, Parkinson hastalığı ilaçları, antidepresanlar ve vitamin B12 eksikliği, folat eksikliği, demir eksikliği gibi yetersiz beslenmeye bağlı beslenme bozuklukları da bu nedenler arasında sayılabilir." nbsp;


YORGUNLUK VE DEPRESYON YAPABİLİR
Tansiyonun aniden düşmesi; baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğuna, göz kararmasına, bulantıya, vücudun soğumasına, hızlı soluma ve yorgunluğa, depresyona hatta bayılmaya kadar giden sonuçlara yol açabilir.


Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...