Pakistan'da çocuk felciyle mücadele ediliyor

/ Kaynak: AA
Pakistan'da çocuk felciyle mücadele ediliyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Dünya Sağlık Örgütü Pakistan Çocuk Felci Operasyonları: "Ülkede geçen yıl 70 vaka tespit edildi, 34 milyon çocuğun büyük bir kısmı aşılandı"

Dünya Sağlık Örgütü Pakistan Çocuk Felci Operasyonları Koordinatörü Dr. Elias Durry, ülkede geçen yıl 70 vakanın tespit edildiğini belirtirken, 34 milyon çocuğun büyük oranda aşılandığını söyledi.

Durry, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıldır görev yaptığı ülkede hükümet ile vakaların önüne geçmek ve virüsü yok etmek için yoğun çaba harcadıklarını belirtti.

2011 yılında, 198 çocuk felci vakası ile ülke tarihinin en büyük artışının yaşandığını belirten Durry, şunları kaydetti:

"Bunun ardından çocuk felci, halk sağlığı güvenliği için acil durum ilan edildi ve Pakistan'da çok yoğun çalışmalar başladı. 2011 yılında görülen 198 çocuk felci vakasının ardından acil eylem planının uygulanması ile 2012'de bu rakam 58'e indirilmişti. Ancak 2013 yılında çocuk felci aşı kampanyalarına silahlı grupların tehditleri arttı, saldırılar düzenlendi ve bazı bölgelerde aşılama yapılamadı. Bu nedenle 2013 yılında bu rakam yeniden yükselerek 70'e ulaştı. Şimdiye kadar ülkedeki 34 milyon çocuğun büyük bir kısmı aşılandı, aşılanmayan 1,5 milyon çocuk bulunuyor."

Ortaya çıkan vakaların çoğunun ülkenin Afganistan sınırındaki güvenlik açısından sorunlu kesimleri olan Veziristan ve aşiretler bölgesinde görüldüğünü ifade eden Durry, "Aynı zamanda Karaçi ve Peşaver gibi şehirlerde program uygulamaları engellerle karşılaşmakta, aşı kampanyaları uygulama ekipleri, ellerinden geldiği kadar her yerde masum çocuklara ulaşmaya çalışıyor. Raporlardaki hastaların yüzde seksen, doksanı, engellerden dolayı ulaşılamayan bölgelerde görülüyor. 2013 yılında yeniden artışa geçen vaka sayısının indirmek için bu yıl da Pakistan hükümetinin desteği ile yoğun bir program uygulayacağız."

Öte yandan Suriye'de görülen çocuk felci vakalarının kökeninin Pakistan olduğu bilgisini de teyit eden Durry, şunları anlattı:

"Elimizdeki teknoloji ve veriler sayesinde virüslerin nereden ortaya çıktığını, nereden geldiğini kolayca öğrenebiliyoruz. Suriye'ye virüsün Pakistan'dan gittiği doğru. Yeterli teknolojiye sahibiz. Birkaç yıl önce Kahire'de de bu virus ortaya çıkmıştı ve aynı virüsün Orta Asya'ya girdiğini de öğrendik. Suriye'de birçok çocuğun felç olmasına da bu virus neden oldu. Elimizdeki veriler bu virüsün Pakistan'dan ortaya çıktığını gösteriyor ama Suriye'ye nasıl gittiğini ve bulaştığını söylemek çok zor. Suriye'de süren iç savaştan ötürü çocukların aşılanmaması tehlikeyi daha da arttırıyor."

Pakistan, dünyada Afganistan ve Nijerya ile beraber çocuk felci virüsünün görüldüğü üç ülkeden biri olarak biliniyor. Ülkede bulunan yaklaşık 34 milyon çocuğu aşılama çalışmaları DSÖ'nün desteği ile düzenli olarak sürdürülmeye çalışılıyor. Ülke genelinde her ay sonu yapılan aşılama kampanyalarında, gezici ve sabit ekiplerle virüsün yayılmasının engellenmesi ve yok edilmesi amaçlanıyor.

Buna karşın terör örgütü El Kaide lideri Usame bin Ladin'in yerinin tespit edilmesi amacıyla Pakistanlı doktor Şekil Afridi'nin, Abbotabad kentinde sahte aşı kampanyası uyguladığı iddiası ve Ladin'in yakalanmasında ABD istihbaratına yardımcı olmakla suçlanması, kampanyaları özellikle Pakistan Talibanı'nın hedefi haline getirdi. Afganistan sınırı boyunca uzanan Veziristan ve aşiretler bölgesinde varlığını sürdüren Pakistan Talibanı'nın bu bölgelerde ekiplere yönelik saldırılar gerçekleştirmesi, aşı kampanyalarının zaman zaman yarıda kesilmesine neden oluyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...