Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiliz Bakan'dan Türkiye'ye övgüler

/ Kaynak: AA
İngiliz Bakan'dan Türkiye'ye övgüler

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere hükümetinden Türkiye'ye büyük övgü...

İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı David Lidington, Türk ve İngiliz şirketlerinin birlikte çalışarak gelecek nesiller için enerji güvenliği ve refah inşa edilebileceğini belirterek, "İngiltere hükümeti, Avro bölgesindeki durumunun kötü olduğu bir dönemde istikrarlı büyüme sağlayan Türkiye'yi, Avrupa'nın tek yükselen ekonomisi olarak görmektedir" dedi.

İngiltere'nin enerji sektöründe önde gelen kurum ve organizasyonundan uzmanlardan oluşan bir heyetle Ankara'yı ziyaret eden Lidington, İngiltere Ticaret ve Yatırım Kurumu (UKTI) tarafından, nükleer enerji sektöründeki tecrübeleri paylaşmak için Hilton Otel'de düzenlenen "Business is GREAT" nükleer enerji konferansında konuştu.

Türkiye'nin enerji konusunda önemli ölçüde dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Lidington, Türkiye'nin enerji ihtiyacındaki artış oranın küresel ortalamanın üç katı daha fazla olduğunu, bunun da tüm OECD ülkelerininkinden yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerjiyle ilgili teknoloji ve kaynakları çeşitlendirmeye çalıştığına da değinen Lidington, Türkiye'nin özel sektör enerji yatırımı konusunda 120 milyar dolara ihtiyaç duyacağına işaret etti. Lidington, bu ölçüde bir yatırımın geliştirilmesi konusunda İngiltere'nin ihtiyaç duyulan teknik uzmanlığa sahip olduğunu anlattı.

Sivil nükleer enerji endüstrisi geliştirmek için nelere ihtiyaç duyulduklarını iyi bildiklerini belirten Lidington, sivil nükleer endüstri için gerekli bilim adamı, mühendis ve diğer çalışanların eğitilmesi için İngiliz ve Türk üniversiteleri arasında ilişkinin şimdiden tesis edildiğini ifade etti.

Nükleer tedarik zinciri geliştirilmesi konusundaki deneyimlerini de Türkiye ile paylaştıklarını vurgulayan Lidington, tedarik zincirine katılan şirketleri, uluslararası alanda rekabet edebilmeleri için ihtiyaç duyulan standartlar ve düzenlemeler konusunda da bilgilendirdiklerini dile getirdi.

"TÜRK VE İNGILiZ ŞiRKETLERi BiRLiKTE ÇALIŞARAK GELECEK NESiLLER iÇiN ENERJi GÜVENLIĞi VE REFAH INŞA EDİLEBİLİR"

Nükleer güvenlik konusunda araştırma ve geliştirme programları yürüttüklerine de işaret eden Lidington, hem nükleer reaktörlerin ömürlerinin uzatılması hem de yeni nesil nükleer reaktör teknolojisi geliştirmek konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

İngiltere'nin nükleer enerjiyle ilgili finans, sigorta ve yasal danışmanlık hizmetleri konusunda da öncü olduğunu aktaran Lidington, radyoaktif atıkların yönetilmesi konusunda da ciddi bir uzmanlık birikimlerinin bulunduğuna, bu konuda öncü teknolojiye sahip ülkelerden biri olduklarına dikkati çekti.

İki ülke arasında sivil nükleer sektörde yapılabilecek çok iş olduğunun altını çizen Lidington, "Türk ve İngiliz şirketleri birlikte çalışarak gelecek nesiller için enerji güvenliği ve refah inşa edilebilir" diye konuştu.

Konuşmasında iki ülke ilişkilerine de değinen Lidington, Türkiye'nin İngiltere için değerli ve güvenilir bir dost, uzun soluklu bir stratejik ortak olduğunu dile getirdi.

"İngiltere hükümeti, Türkiye'yi Avrupa'nın yükselen tek ekonomisi olarak görüyor"

Lidington, "İngiltere hükümeti, Avro bölgesindeki durumunun kötü olduğu bir dönemde istikrarlı büyüme sağlayan Türkiye'yi Avrupa'nın tek yükselen ekonomisi olarak görmektedir" ifadesini kullandı.

Son dönemde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini belirten Lidington, Ocak-Kasım 2013'te İngiltere'nin Türkiye'ye ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 9 artış yaşandığını, Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatının ise yüzde 5'lik artışla 5,47 milyar pounda ulaştığını dile getirdi.

İngiltere'nin Türkiye'de yatırım yapan en büyük ikinci yatırımcı olduğunu anımsatan Lidington, aralarında Vodafone gibi tanınmış pek çok ünlü şirketin de bulunduğu 2400'ün üzerinde İngiliz şirketinin Türkiye'de faaliyet gösterdiğine işaret etti.

"İngiltere'de her beş evden birinde Beko çamaşır makinası var"

Buna karşılık Türk şirketlerinin de İngiltere'de oldukça popüler olduğunu söyleyen Lidington, "İngiltere'de her beş evden birinde Beko çamaşır makinası var. Beko İngiltere'de yatırım ve üretim yapmak konusunda stratejik bir tercih yaptı. Aldıkları bu ticari riskin karşılığını görmelerinden mutlu oldum" değerlendirmesini yaptı.

İngiltere'nin tüm sektörlerde faaliyet gösterecek Türk şirketlerine vaad edecek çok şeyi olduğunu kaydeden Lidington, İngiltere'nin hem Avrupa hem de dünyaya açılma konusunda Türk şirketlerinin atlama tahtası olabileceğine dikkati çekti. "İngiltere'de rekabetçi vergi rejimi var ve şirket vergileri 2015'te yüzde 20'ye ulaşana kadar düşmeye devam edecek" diyen Lidington, iş seyahatleriyle ilgili özel vize düzenlemeleri olduğunu da hatırlattı. Lidington, ülkesinin çok dilli ve oldukça yetenekli bir nüfusa sahip olduğunu da ifade etti.

Endüstri, teknoloji, bilim, inovasyon, sanat ve kültür alanında İngiltere'nin elinden gelenin en iyisini sunacağını vurgulayan Lidington, iki ülke arasında mart ayında bir iş zirvesinin düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...