Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Taner Yıldız: Dinlendiğimi liste açıklanınca öğrendim

Taner Yıldız: Dinlendiğimi liste açıklanınca öğrendim

GÜNDEM Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, telekulak ve casusluk skandalına ilişkin açıklamalarda bulundu.

nbsp;Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji alanında yapılan gizli telefon görüşmelerinin hukuksuz şekilde dinlenmesine sert tepki gösterdi. Konunun sadece enerji sektörüyle alakalı olmadığını belirten Yıldız, "Enerji Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi. Dinlendiğimi liste açıklanınca öğrendim. Özellikle daha olgunlaşmadan müzakere sürecindeki bazı görüşmeler aktarılıyorsa bu casusluğun ta kendisi" dedi. Terör örgütü bahanesiyle 7 bin kişinin dinlenmesi Türkiye'nin gündemini sarsarken, listenin başına ekonomide enerji yönetimi yerleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başta olmak üzere Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Enerji İşleri Genel Müdürü Zafer Demircan, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır ile Dış İlişkiler Genel Müdürü Murat Karapınar listede yer aldı. Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Kurul Üyesi Alpaslan Bayraktar ile Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da dinlenen bürokratlar arasında bulunuyor. Dinlemelerin sadece enerji sektörü ve kendisiyle alakalı olmadığını ifade eden Yıldız, bunun Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi olduğuna dikkat çekti. Yıldız, şunları kaydetti: "Bunu son derece mahsurlu ve Türkiye'nin bir kısım mahrem bilgileriyle alakalı görüyorum. Ben birçok ülkenin enerji bakanıyla telefonla görüşme yapıyorum. Bunun enerji sektörüyle ilgili olarak ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınmasının doğru olacağına inanıyorum. Eğer bizim görüşmelerimiz, özellikle daha olgunlaşmadan müzakere sürecindeki bazı görüşmeler aktarılıyorsa bu çok ama çok yanlıştır. Casusluğun ta kendisi. Türkiye'nin enerji sektörüyle alakalı gerek bölgesini gerekse dünyanın birçok ülkesini ilgilendiren bir yapılanması var. Türkiye'nin etkinliğini artırdıkça, büyümesini tamamladıkça hinterlandı daha da genişliyor. O yüzden enerji, bu müzakerelerin dış ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük projelerin gerçekleşmesinde kritik ve önemli bir nokta." Yıldız, Ukrayna'daki gelişmelerin enerji akışına etkisinin sorulması üzerine ise "Doğalgazın akışıyla ilgili herhangi bir endişe duymuyoruz. Çünkü bu uluslararası bir mesele, yalnızca Ukrayna ile Rusya arasındaki bir mesele değil. O yüzden Ukrayna'dan geçen ve Rusya'dan Türkiye'ye ulaşan doğalgaz boru hatlarıyla alakalı herhangi bir sıkıntı veya endişeye mahal görmüyorum" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin pazartesi günü itibarıyla Bakanlar Kurulu'nda TANAP'ın kamulaştırılmasıyla ilgili düzenlemeyi imzaya açtığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP Türkiye işbirliğinde '3. TEPAV-BP Enerji Forumu', TEPAV'da gerçekleştirildi. Küresel enerji konuları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve bu alandaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamak amacıyla düzenlenen konferansa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile ilgili kamu kurumlarından temsilciler katıldı. Bakan Yıldız, Güney Gaz Koridoru'nun gerek Türkiye, gerekse bölge için son derece önemli olduğunu belirterek, AB ülkelerinin doğalgazdaki arz güvenliğinin çözümü için önemli bir başlık olduğunu ifade etti. Yıldız, "Türkiye, AB ile alakalı enerji başlığının açılmamış olması sektör içindeki siyasetin yüküdür. Bu siyasetin yükünün kaldırılması lazım. Doğalgazla alakalı birçok tedarik noktasının yandaşının olmasıdır. Arz fazlasıyla alakalı bütün artıların Avrupa'da tüketilme imkanı vardır. Doğalgazda yaptığımız çalışmalar, müzakerelerdeki yapıcı tutum ortada" dedi.

DOĞALGAZ FİYATLARI KÖMÜRÜ DE ETKİLEDİ

ABD'deki doğalgazın ucuzlamasının 160 dolarlar civarındaki kömür fiyatlarını 80 dolara indirdiğine dikkati çeken Yıldız, "Doğalgaz tüketimleri biraz düştü. 12 dev firma, yaklaşık 50 bin megavatlık doğalgaz santrallerini kısa sürelerde durdurdular. Doğalgaza Avrupa'nın bağımlılığı her geçen gün artıyor. Türkiye, özellikle bir zincirin halkasını tamamlamaktadır. Üretilirse iletilecek, iletilecekse tüketilecektir. Bu pazarlama ekonomisi burada kendini mutlaka gösterecektir. Türkiye pazartesi günü itibarıyla Bakanlar Kurulu'nda TANAP'ın kamulaştırılmasıyla ilgili düzenlemeyi imzaya açtı" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, konuşmasında şunları kaydetti:

"(İran'la uzlaşma) İran gazı, İran'da bu siyasi fizibiliteler oldukça ekonomik fizibiliteler mutlaka yerine oturacaktır. İran'ın dünyayla olan barışma isteği bu tür projeksiyonları (doğalgaz) mutlaka etkileyecektir. İran gazıyla beraber 2035 yılına kadar 700 milyar metreküp tüketim hedefleyen Avrupa'nın önemli tedarik noktaları olacaktır. Bütün bu konularda coğrafyasından kaynaklanan avantajları iyi kullanan bir Türkiye göreceğiz. ABD'deki hareketler 4 yıl sonra hedeflendiği gibi dünya pazarlarına açılacaksa daha üst bir fiyatla buluşma isteğiyle gerçekleşir. Yurtdışına ihraç edecekse dünya pazarlarına sübvansiyon anlamına gelir. (Güney Gaz Koridoru) Bu proje, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, İtalya'yı kapsamamakta, bunların etkileri olan diğer ülkeleri de kapsamaktadır."

GORDON BIRELL

BP Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Başkanı Gordon Birell ise, BP ve ortaklarının Şahdeniz 2 projesi için çalıştığını belirterek, "Kısa zaman önce BP enerji görüşlerini yayınlayarak, öngörülerini yayımladı. Doğalgazın yerli üretiminde azalma yaşanacak ve Avrupa'da ithalat artacak. AB'nin doğalgaza bağlılığı yüzde 86 artacak. Doğalgaz kömürün yerini alacak. Türkiye'de doğalgaz talebi artacak, Güney Gaz Koridoru Türkiye'nin arz güvenliği açısından da önemli bir adım olacaktır" şeklinde konuştu.

Şahdeniz 2'nin ilerlemesi için boru hatları yaparak, bunların daha sonra da kullanılmasını istediklerine dikkati çeken Birell, "Biz bu projede para harcadık. TANAP stratejik bağlantı noktası olacak. Türkiye burada anahtar noktası oluşturacak, enerji güvenliği ve arz güvenliği açısından da Türkiye için faydalı olacaktır. Türkiye, BP için önemli bir ortaktır" ifadelerini kullandı. Birell, tarihteki en büyük ve önemli projelerden birinin Güney Gaz Koridoru olduğunu ifade etti.

GÜVENLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, Avrupa'nın enerji tedariğine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB ile ilgili istekleri var. Enerji faslı, başlığı gerçekten çok daha fazla diyaloğa sebep olacak Türkiye-İngiltere ve Türkiye-AB açısından. Enerji konularında ve uluslararası enerji güvenliği konularının altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliği Türkiye için çok önemli bir konu. Enerji ithalatı konusu önemli, fiyatların stabilitesi de önemli. Bizim ikili görüşmelerimizin daha geniş çaplı olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Enerji güvenliğini geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin artırılmasında enerji sektörünün de önemli olduğuna işaret eden Lidington, forumun önemine dikkat çekti. Lidington, "Güney Gaz Koridoru çok büyük yatırım ve mükemmel bir örnek. Türkiye'deki firmalar, şirketler aynı zamanda Azerbaycan'ın da katkılarıyla gerçekten mükemmel bir çalışma ortaya çıkmış oluyor. Geçtiğimiz Aralık ayında bir imza atıldı, burada altyapı projesi başlatıldı. AB açısından çok stratejik bir adımdı. Güney Gaz Koridoru, 50 milyar metreküplük bir kaynağı kullanıyor. Altyapı ve başka boyutlar açısından bu ülkeye büyük destek sağlayacak. İngiltere hükümeti bu projeyle alakalı daha fazla diyalog içinde olmayı arzuluyor" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...