BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > “Turkish Delight” dünya vitrininde

“Turkish Delight” dünya vitrininde

Tarihten günümüze kalan en eski şirketlerimizden Hacı Bekir Şekercisi, dünyaca ünlü haber ajansı AP tarafından tüm dünyaya tanıtıldı.



İSTANBUL- Ünlü Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), Hacı Bekir lokumlarını haber yaparak tüm dünyaya tanıttı. 1777 yılında ilk kez şeker ve nişasta kullanarak lokum üreten Hacı Bekir’in öyküsünün anlatıldığı haberde 15. Yüzyıl’dan 1777 yılına kadar Anadolu’da sadece pekmez ve un kullanılarak yapılan lokumun formülünü değiştiren Hacı Bekir’in başarısından söz ediliyor. Hacı Bekir lokumlarının saraya kadar ulaştığı, padişahın Hacı Bekir’i ‘Şekercibaşı’ yaptığı bildirildi. Hacı Bekir’in bugünkü yöneticisi Doğan Şahin’le yapılan röportajın da yer aldığı haberde firmanın günde 10 tonluk üretimiyle yılda 2 milyon dolarlık satış yaptığı belirtildi. Bizzat kendi eliyle yaptığı imalat ve hassas çalışmalarıyla Türk şekerleme ve lokum çeşitlerini geliştiren Hacı Bekir’in İstanbul Bahçekapı’daki dükkanından 19. yy’da aldığı lokumları ülkesine götüren bir İngiliz tursiti, Türk lokumlarını Avrupa’da “Turkish Delight” olarak tanınmasına vesile olduğu ve bundan böyle Türk lokumu Anglo Sakson asıllı yabancılar tarafından “Turkish Delight”, Fransa ve Balkan’larda da “Lokoum” olarak tanınmış olup uluslararası şekercilik literatürüne girdiği belirtiliyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT