Dinleme skandalı, eski telefonlara ilgiyi arttırdı

/ Kaynak: AA
Dinleme skandalı, eski telefonlara ilgiyi arttırdı

Ekonomi Haberleri  / AA

Yasa dışı telefon dinlemeleri iddialarının ardından bazı kullanıcılar, dinlenilemediğini düşündükleri eski telefonlara yöneldi

Akıllı telefonun yanı sıra özellikle görüşmeler için eski telefonları tercih eden müşterilerin taleplerini, bayiler karşılamakta güçlük çekiyor. Erzurum'daki bir telefon bayisi sahibi Akın: "Ciddi anlamda sektöre bunun etkisi var. Yani bunu görmezden gelemeyiz. İnsanlar artık iki cihaz kullanıyor. Bugün akıllı telefonlardan mailini alıyor, gündemi takip edebiliyor. Öteki cihazı sadece konuşmak için kullanıyor"

Yasa dışı telefon dinlemeleri iddialarının ardından bazı kullanıcılar, dinlenilemediğini düşündükleri eski telefonlara yöneldi. İstek fazla olunca bayiler, talepleri karşılamakta güçlük çekiyor.

Türkiye gündeminde olan yasa dışı telefon dinlemelerinin ardından bazı kullanıcılarda da tedirginlik oluştu. Telefonlarının dinlendiğini iddia eden kullanıcılar, akıllı telefonların yanı sıra görüşmeler için eski telefonları tercih ediyor.

Erzurum'da faaliyet gösteren bir telefon bayisinin sahibi Selçuk Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, telefon dinlemelerinin hem satışları hem de kullanıcıları etkilediğini belirterek, insanların eski telefonlara rağbet gösterdiğini söyledi.

Telefon görüşmelerinin insanın özeli olduğunu belirten Akın, şunları kaydetti:

"Kimse, kimsenin özelinin bilinmesini istemez. Yani vatandaşın haberi yok, telefonu dinleniyor. Bir şekilde parazit, yankı yapıyor. Bu android cihazlarda çok yaygın. İnsanlarda tedirginlik söz konusu. Hani geçmişe dönük cihazları insanlar arar oldu. Yaklaşık on yıl önce 6310'lar falan vardı. Dinlenilmeyen cihazlar olarak biliniyordu. Bugün müşterilerimiz soruyor, 'bulabilir miyiz' diyorlar. Ne yapacaksın diyoruz. 'Dinlenilmiyor' diyorlar. Aslında bunu talep eden vatandaşın illegal bir iş yaptığından ötürü değil, yanlış bir dünyası da yok vatandaşın ama bir şekilde insanlar rahatsız. 'Acaba bizi de mi dinliyorlar' diyor. Sonuçta eşiyle ailesiyle özel bir şey konuşabilir."

Akın, "Ciddi anlamda sektöre bunun etkisi var. Yani bunu görmezden gelemeyiz. İnsanlar artık iki cihaz kullanıyor. Bugün akıllı telefonlardan mailini alıyor, gündemi takip edebiliyor. Öteki cihazı sadece konuşmak için kullanıyor. Dinleniyorsa bile vatandaş dinlenmediğini düşünüyor ve o telefonu tercih ediyor" diye konuştu.

- "Eski cihazlara bir dönüş söz konusu"

Rağbet artınca, eski telefonların da fiyatlarının arttığını vurgulayan Akın, "Hani beni kimse dinlemiyor diye düşünüyor ve piyasada çok az olduğu için 50 liralık örneğin telefona 300-500 lira verebiliyor. Onu kimse dinleyemiyor diye alıyor. Eski cihazlara bir dönüş söz konusu" dedi.

Başka bir bayi sahibi Hasan Çelik de eski modellerde telefon dinlemelerinin daha az olduğunu belirterek, "Eski model telefonlara bir talep var. Müşterilerin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz ama talep çok olunca karşılamakta sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü o telefonların üretimi yok artık. Özellikle son zamanlarda eski telefonları soruyorlar" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Baran Kalaycıoğlu ise "Telefonumun dinlendiğini düşünüyorum. Kişisel olarak bir sıkıntım yok ancak ileride sıkıntı yaşatacak insanlar için bir sebep olabilir. Bunun için de özellikle akıllı telefon kullanmıyorum" dedi.

Kenan Aydemir de "Dinlenme vardır, olması da gerekiyor ama herkesin dinlenmesi doğru değil. Telefonla artık rahat konuşamıyorum. Dinlediklerini düşünüyorum. Gözetim altında gibi hissediyorum. Akıllı telefonum var ama eski telefon da kullanıyorum" şeklinde konuştu.

Ferhat Aydemir ise telefon dinlemeleri konusunda kaygısı olmadığını ifade ederek, "Son günlerde insanlar telefon dinlemelerini çok konuşuyor. Benim bir tedirginliğim yok ancak çevremdekiler, dinlendiklerini düşünüyor. Telefonla konuşurken kesildiği zaman 'eyvah kesin dinliyorlar' diyorlar. Mahkeme kararı olmadığı sürece dinleneceklerini sanmıyorum" diye konuştu.

Akıllı telefonların daha kolay dinleneceğini ileri süren Aydemir, "Android telefonlarda virüslü mail atıyorlar ya da bir programla rehberi, mesajları kopyalayabiliyorlar. Eski cihazlarda bu olmayacaktır" dedi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...