Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çin'de turuncu alarm! Hava kirliliğinden halk sokağa çıkamıyor

/ Kaynak: AA
Çin'de turuncu alarm! Hava kirliliğinden halk sokağa çıkamıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Başkent Pekin'de hava kirliliği nedeniyle turuncu alarm verildi. Dünya Sağlık Örgütü Çin Temsilciliği, "Pekin'de sokağa çıkmayın" çağrısı yaptı.

Çin'in başkenti Pekin'de hava kirliliğinin "tehlikeli ve riskli" seviyelere çıkması nedeniyle kentte turuncu alarm verildi. Dev metropolde bir haftadır aralıksız süren "tehlikeli" seviyelerdeki hava kirliliği nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin Temsilciliği, Çin'e hava kalitesini yükseltmesi ve Pekin sakinlerine kapalı alanlardan çıkmama yönünde çağrıda bulundu.

Kentte hava kirliliği DSÖ'nün güvenilir eşik olarak kabul ettiği PM 2,5 değerinin (25) 20 kat üzerine çıktı. Hava kirliliğindeki zararlı partikül oranını ölçen PM 2,5 değerinin 527'ye ulaştığı kentte, halk sokaklarda maske ile dolaşırken, solunum rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış olduğu kaydediliyor. Pekin'de kirliliğin iki gün daha sürmesi beklenirken, bölgeye gelecek rüzgarlı havanın yoğun kirliliği dağıtması öngörülüyor.

Çin'de hava kirliliği şiddetini belirten alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor. Turuncu alarm verildiğinde inşaatların durdurulması ve fabrikaların emisyonlarını geçici olarak yüzde 30 azaltması gerekiyor. Ayrıca kent sakinlerine toplu taşımayı kullanmaları, yaşlı, çocuk ve solunum rahatsızlığı olanların sokağa çıkmaması yönünde tavsiyede bulunuluyor.

Meteorolojiye göre havanın güneşli olması gereken Pekin'de, kirlilik nedeniyle havayı açık gri bir tabaka kaplamış durumda ve kentin dev simge binaları görünmüyor.

Diğer yandan Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu, hava kirliliğinin izlenmesi ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması için çalışmalar yapacağını duyurdu. Komisyonun bu nedenle ilgili birimlere finansal destekleri artıracağı kaydedildi.

Ülkede dün 161 kentte yapılan hava kirliliği ölçümlerinde 58 kentte kirlilik olduğu ve bunlardan da 23'ünün "oldukça kirli" seviyelere ulaştığı belirtildi.

Dünyada hava kirliliğinin en yüksek olduğu 20 şehirden 16'yer aldığı Çin'de, 20 milyonun üzerinde kişi astım hastası. Ayrıca Ulusal Bilimler Akademisinin Çinli ve yabancı bilim adamları ile yaptığı bir araştırmada, özellikle ülkenin kuzey bölgelerinde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle insan ömrünün ortalama 5,5 yıl kısaldığı savunulmuştu.

Çin'de hava kirliliği ömrü 5,5 yıl kısaltıyor nbsp;

Dünyanın en hızlı kalkının ülkesi Çin'de büyüme hızına paralel olarak son yıllarda tehlike boyutlarına ulaşan çevre ve hava kirliliği, devasa nüfusu ve ülkenin geleceğini tehdit ediyor.
nbsp;
Ulusal Bilimler Akademisi'nin Çinli ve yabancı bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle ömrün ortalama 5,5 yıl kısaldığı bildirildi.

Araştırmada, 1981 ile 2000 yılları arasında 90 kentte havadaki partikül oranlarının toplandığı ifade edilirken, yoğun oranda insan sağlığına zarar veren madde bulunduğu kaydedildi. Ancak bu durum artık sadece kömür tüketimi ve kış aylarıyla sınırlı değil. Özellikle başkentte hava kirliliği ve zararlı partikül oranındaki artış, yaz aylarına rağmen yüksek seviyelerde seyrediyor.

Dünyada havası en kirli 20 şehirden 16'sı, dünyanın fabrikası olarak bilinen ve sanayi üretimi ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin'de bulunuyor. Resmi verilere göre, Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünyada astımdan ölenlerin sayısında yine bu ülke başı çekiyor.

Çin'de Mao zamanında alınan bir karara göre, Huay nehri kuzey ve güneyi birbirinden ayırıyor ve kuzey kesimlerde kalorifer kullanılarak büyük şehirler kömürle ısıtılıyor. Ayrıca, ülkenin dışa kapalı olduğu dönemde ağır sanayisinin yoğun olarak kömüre bağlı çalıştığı ifade ediliyor. Çin'de bu durum 1950-1980'de yapılan merkezi planlamanın etkisi olarak görülüyor ve halen kuzeyde birçok bölgede durum aynı şekilde devam ediyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...