Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Şehzade Cihangir nasıl öldü? Şehzade Cihangir kimdir?

Şehzade Cihangir nasıl öldü? Şehzade Cihangir kimdir?

GÜNDEM Haberleri

Ağabeyi Şehzade Mustafa'nın babası tarafından boğdurulmasına dayanamayarak vefat eden Şehzade Cihangir kimdir?

Şehzâde Cihangir 1531'de İstanbul'da doğmuştur. Babası Kânûnî'nin on üç çocuğundan sekizinci oğludur. Hürrem Sultan 'dan doğmuştur, dünyaya kambur gelmiş bu çocuktur. nbsp;Kendisi hattat (yazı ustası) olup, ayrıca "Zarîfî' mahlâsını kullanan bir şâirdir de. Belki beden kusurunu dikkate alarak saltanat hırsından uzak durmuştur. Nitekim, kendisine teklif edilen Amasya sancak beyliğini de kabûl etmemiştir. Yirmiki yaşında öldüğü târihe kadar babası yanından hiç ayrılmamıştır.
nbsp;
NASIL ÖLDÜ
nbsp;Ağabeyi Şehzâde Mustafa'nın boğdurulduğu sırada, o da babasının çadırında olduğundan, olayı en yakından yaşamıştır. Bu, onun rûhunda öylesine bir hasar bırakmıştır ki, îdam sonrası düştüğü üzüntü sonucu daha fazla dayanamayıp, babasıyla Halep'e vardıklarında (28.08.1553) ölmüştür.
nbsp;Kânûnî, adına İstanbul Şehzâde Câmiini yaptırdığı nbsp;Bugün İstanbul-Beyoğlu'ndaki Cihangir mahâllesi adını işte bu şehzade'den almış bulunmaktadır. Babası bu yeri onun adına kurdurmuş olup, aynı yere, câmi, imâret, tekke ve türbe yaptırmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...