FED, varlık alımlarını azaltmaya devam edecek

/ Kaynak: AA
FED, varlık alımlarını azaltmaya devam edecek

Ekonomi Haberleri  / AA

Fed Başkanı Yellen, tahvil alımlarını ölçülü bir şekilde azaltacaklarını belirtirken işsizlik oranlarındaki düşüşün henüz yeterli olmadığını kaydetti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Senato Bankacılık Komitesi önünde bugün yaptığı sunumda ekonominin genel durumu ve uygulanan para politikası hakkında bilgiler vererek, senatörlerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasına eski Fed Başkanı Ben Bernanke'ye teşekkür edip politikalarını överek başlayan Yellen, kendi döneminde uygulanacak olan para politikalarında da sürekliliğe önem vereceklerini kaydetti.

Geçen yılın ikinci yarısından bu yana ekonomide toparlanma eğilimleri olduğunun altını çizen Yellen, 2013'ün ilk yarısında yıllık yüzde 1,75 düzeyinde gerçekleşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin ikinci yarıda yıllık yüzde 3,5'a çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Ekonomideki gelişmelerin işgücü piyasasını da olumlu etkilediğini dile getiren Yellen, geçen yılın ortasından bu yana bir milyondan fazla kişinin iş sahibi olduğunu, Fed'in varlık alım programına başladığı ağustos 2012'den beri bu rakamın 3 milyon 250 bin düzeyine ulaştığını belirtti.

İşgücü piyasasına katılımlar sonucu işsizliğin geçen yılın ortasından bu yana bir puan azalarak yüzde 6,6 düzeyine gerilediğini hatırlatan Yellen, bu olumlu gelişmelere karşın işsizlik düzeyinin hala daha tatmin edici olmaktan uzak olduğunu belirtti. Tek bir işsizlik oranının işgücü piyasasının sağlığını tam olarak ölçmede yetersiz olduğunu belirten Yellen, Fed'in iki temel görevinden biri olan tam istihdam hedefine ulaşmada kararlı olduklarını kaydetti.

Varlık alımı programının olumlu etkisinin azalması yolunda yaptıkları değerlendirme sonucu aralık ayında alımları düşürmeye başladıklarını hatırlatan Yellen, belli bir takvime bağlı kalmaksızın tahvil alımlarını ölçülü bir şekilde azaltmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Konuşmasında finansal istikrar konusuna da değinen Yellen, faizlerin uzun süre çok düşük düzeyde tutulmasının istikrar için risk oluşturduğunu söyledi. Finansal istikrarın gözetiminde kredi genişlemesi, finansal kaldıraçlar ve banka stres testlerinin dikkatle baktıkları unsurlar arasında olduğunun altını çizen Yellen, uluslararası işbirliğinin finansal sistemin rayına oturması yolundaki önemini vurguladı.

Gelir dağılımının 1980'li yıllara uzanan köklü bir sorun olduğunun altına çizen Yellen, yaşanan resesyonun sorunun çözümüne katkı sağlamadığını sözlerine ekledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...