Yükselen döviz kurları cari açığa merhem oldu

Yükselen döviz kurları cari açığa merhem oldu

Ekonomi Haberleri

Son aylarda dövizin yükselmesi, ihracatı artırıp ithalatı baskı altına aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan bu yılın ocak ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre, ihracat ocakta 2013'ün aynı ayına oranla yüzde 8.6 arttı ve 12 milyar 473 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 2.6 artış göstererek 19 milyar 292 milyon dolar olarak hesaplandı. Anılan dönemde dış ticaret açığı yüzde 6.8 azalarak 7 milyar 320 milyon dolardan 6 milyar 819 milyon dolara geriledi. Özellikle yüksek kur seviyesi, ithalatın azalmasında etkili oldu. Aynı zamanda Avrupa'da yaşanan toparlanmayla birlikte dış talebin canlanması ve yine yüksek kurun üreticiyi teşvik etmesi, ihracatın artmasında etkili oldu. Ekonomi yönetiminin iç talebi kısıtlamak için aldığı tedbirlerin de etkisini tam olarak göstermesiyle birlikte önümüzdeki dönemde ithalatta bir miktar daha azalma bekleniyor.AB'YE İHRACAT ARTTI
AB'ye yapılan ihracat, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.7 artarak 5 milyar 493 milyon dolara çıktı. Almanya, ocakta en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat, yüzde 20 artarak 1.3 nbsp;milyar dolar oldu. İthalatta ise ilk sırayı Rusya aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat, yüzde 12.2 artarak 2.5 milyar dolar oldu. Fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, 1.2 milyar dolarla "motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları" oldu. Bu faslı "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler", "örme giyim eşyası ve aksesuarı", "demir ve çelik" takip etti.
ALTIN İTHALATI DÜŞÜYOR
Ocakta en fazla ithalat yapılan fasıl ise 4.9 milyar dolarla "mineral yakıtlar ve yağlar" oldu. İthalat artışının sınırlı kalmasında altın ticaretinin sınırlı kalması da etkili oldu. Ocak ayında altın ithalatı 387 milyon dolara geriledi. Geçen yılın aynı ayında altın ithalatı 698 milyon dolardı. 2012 yılında altın dış ticareti 5.7 milyar dolar fazla vermiş, 2013 yılında ise 11.8 milyar dolar açık vermişti.


BÜYÜME BASKI ALTINDA KALACAK AMA...

Dış ticaret dengesinde iyileşme devam edecek
İş Yatırım Ekonomisti Uğur Küçük, "Yeni yılla birlikte dış ticaret dengesinde başlayan iyileşmenin önümüzdeki aylarda hızlanarak devam etmesini bekliyoruz" dedi. Ocak ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Küçük, şunları söyledi: "Veriler zayıf TL, yükselen faizler ve politik belirsizliğin, hem yatırım hem tüketim tarafından talebi ciddi bir şekilde olumsuz etkilediğine işaret ediyor. Öte yandan Avrupa'daki toparlanma ekonomide dış talep lehine yeniden dengelenmeyi desteklemeye devam edecek. Ancak iç talepteki yavaşlamanın dış talepteki toparlanmaya göre çok daha belirgin olması ekonomik performans için iyimser sinyaller vermiyor. İthalat cephesindeki gerilemede 400 milyon dolar ile aylık yüzde 72, yıllık yüzde 45 azalan altın ithalatı önemli rol oynadı."
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de, "Finansal şartlarda gözlenen sıkılaşmaya ve petrol fiyatlarının geçen yıla benzer seyrine ek olarak, ekonomik büyüme üzerinde artan riskler ve net altın ithalatının normalize olacağına yönelik beklentiler, cari işlemler açığındaki bozulmanın iyileşme eğilimine devam edeceği öngörülerini güçlendirmektedir" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...