Hipertansiyon şişman çocuğu tehdit ediyor!

Hipertansiyon şişman çocuğu tehdit ediyor!

SAĞLIK Haberleri

Ergenlik döneminde başlayan damarlardaki değişiklik, şişman çocuklarda erken yaşta kalp krizine sebep oluyor.

Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen saatler ve hareketi kısıtlayan şehir hayatı, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklar için de şişmanlık tehlikesini beraberinde getiriyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkemizde 0-5 yaş arasında obezite sıklığı % 8,5; 6-18 yaş arasında obezite sıklığı % 8,2 olarak bulunmuş. Çocuklar arasında sağlığı tehdit eden şişmanlığın en önemli sonuçlarından biri de yetişkinlere özgü bir hastalık olan hipertansiyon! Yapılan çalışmalara göre; hipertansiyon obez çocuklarda normal kilolu çocuklara göre yaklaşık 3 kat daha sık görülüyor. Ayrıca obez çocukların yaklaşık yarısında gizli hipertansiyon ve hiperkolesterolemi varlığından bahsediliyor. nbsp;Aile Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Şahin, obez çocuklarda görülen hipertansiyonun belirti vermeyebileceği uyarısında bulunarak "Bu çocukların hekim başvurularında kan basıncı ölçümü yapılması gerekiyor. Hipertansiyon saptanması durumunda ise ileri tetkiklere başvuruluyor" diye konuştu.?Obezitede görülen hipertansiyon, kan yağları yüksekliği ve damar sertliği gibi değişikliklerin ergenlik döneminden itibaren başladığına ve yetişkin dönemde kalp krizi gibi ciddi tablolara yol açtığına dikkat çeken Doç. Dr. Şahin,?"Bu yüzden tansiyon ölçümünü sadece yetişkinlere özgü bir teşhis yöntemi olarak düşünmemek gerekir. nbsp;Şişman çocukların kan basınçları da en az yılda birkaç kez ölçülmelidir. Aslında kan basıncı ölçümü rutin muayenenin bir parçası olmalıdır" dedi. nbsp;

GÜRBÜZ DEĞİL, OBEZ nbsp;
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 0-5 yaş arasında obezite sıklığı % 8,5; 6-18 yaş arasında ise % 8,2 oranında. Uzmanlar, çocukluktaki fazla kilolar ile mücadelenin okul kantinlerinden başlaması gerektiğini bildiriyorlar.


Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...