Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Osmanlı arşivi dijitalleşti

Osmanlı arşivi dijitalleşti

GÜNDEM Haberleri

Çin devi Huawei, 120 kilometre uzunluğundaki raflarda saklanan 96 milyon Osmanlı belgesini, 374 bin defteri dijital ortama aktardı.

Dünyada 2 milyardan fazla kişinin bilgi ve teknolojiye erişimini sağlayan Huawei, Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) beş farklı ürün tanıttı. Yapılan araştırmalara göre 2013'ün üçüncü çeyreğinde dünya akıllı telefon pazarındaki üçüncü isim Huawei, MWC 2014 etkinliği kapsamında tanıttığı iki yeni MediaPad tablet, dünyanın en hızlı taşınabilir MiFi'ı, giyilebilir ilk teknolojik ürün TalkBand B1 ve geniş açılı selfie fotoğraflar çekebilen Ascend G6 akıllı telefonla fuarda büyük ilgi gördü. Çin şirketi, Milliyet'e 120 kilometre uzunluğundaki raflarda saklanan Osmanlı arşivini dijital ortama aktardığını açıkladı.
TÜRKİYE STRATEJİK KONUMDA
Dünyanın 4G, LTE bağlantı lideri Huawei, Türkiye'yi yakından takip ediyor. Orta Asya ve Kafkaslar Bölge Yönetim Merkez üssü olan Türkiye, 750 çalışanı, 60'tan fazla iş ortağıyla iletişim teknolojilerinin ve ülke ekonomisinin gelişiminde itici güç olarak rol oynuyor. Bunu Global Cihaz Bölümü Pazarlama Direktörü Shao Yang şu şekilde açıklıyor; "Yatırım açısından global pazara yerel pazardan daha çok önem verdiğimizden kaynaklarımızı deniz aşırı ülkelere yönlendiriyoruz. Türkiye yatırım açısından önemli 15 ülkeden biri, çok hızlı gelişiyor ve büyük bir pazara sahip. Bu yüzden Türkiye'de dikkatli ortaklar arıyoruz."
ÖNEMLİ BİR PAZAR
Uluslararası Medya İlişkileri Başkan Yardımcısı Roland Sladek'se, "Türkiye genç ve dinamik bir yapıya sahip olduğundan Huawei için önemli bir pazar haline geliyor. Üçüncü büyük Ar-Ge merkezimizi Tükiye'ye konumlandırmamızın nedenlerinden biri de bu" dedi.
FATİH PROJESİ
Huawei ve MEB işbirliğiyle yüksek port yoğunluklu GE ağ anahtarları sayesinde binlerce öğrenci, yeni nesil cihazlarla bağlantı kurarak teknolojiyi eğitimin bir parçası olarak kullanmaya başladı. Huawei'nin, altyapı hizmetiyle 500'ün altında nüfusa sahip 1799 köy halkının iletişime kavuşması, Çin şirketinin Türkiye'de gerçekleştirdiği projelerden yalnızca biri.
Huawei yetkilileri 2016'da 3G şebekelerinin tüm dünya nüfusunun yüzde 85'ini, 4G'ninse yüzde 50'sini kapsayacağını ve 2018'de mobil abone sayısının tüm dünyada 6.5 milyara ulaşacağını öngörüyor.
120 KM'LİK OSMANLI ARŞİVİ
Türkiye'nin 2023 hedeflerine bilgi teknolojileriyle ulaşacağını öngören firma, Türkiye'de kamu ve devlete sunduğu teknolojik ürünleriyle destek olmak ve Orta Doğu'daki dijital uçurumun kapanmasına katkıda bulunmak istiyor. Bu yüzden Türkiye'de birçok kurumsal projeye imza atan Huawei'nin bizim ve gelecek nesiller adına gerçekleştirdiği en önemli proje, Osmanlı arşivlerinin dijital ortamda saklanması.
Huawei, Osmanlı arşivlerinin tamamının taranarak dijital ortamda saklanmasında önemli bir görev üstlendi. Milliyet'ten Onur Binay'ın haberine göre; Osmanlı arşivi projesi öncesinde Osmanlı arşivlerinden kalan 96 milyon belge ve 374 bin defter, 120 kilometre'lik raflarda saklanıyordu. Şimdiyse dijital ortama aktarılan arşivler, iki adet Huawei OceanStor N8500 depolama cihazında korunuyor. Sunuculardaki tüm verilerin bir kopyası da Ankara'da yedekleniyor.
Arşivdeki tüm belgelere yıpranma riski olmadan ve istenildiği anda ulaşılabilmeyi sağlayacak projeyle hedeflenen belgelerin sayısal ortamda, yedekli ve güvenli bir şekilde saklamak. Huawei'nin tercih edilme sebebiyse sunduğu yüksek güvenilirlik ve performans. Proje, Osmanlı Arşivleri personeliyle birlikte Temmuz-Aralık arasında, 5 aylık zaman diliminde tamamlanarak kullanıma girdi.


HABER7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...