Avrupa'nın süper güçlerinden Rusya'ya Kırım tepkisi

/ Kaynak: AA
Avrupa'nın süper güçlerinden Rusya'ya Kırım tepkisi

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları yaptıkları açıklamalarda Rusya'nın Kırım'a yaptıkları müdahaleden dolayı duydukları endişeyi belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın Kırım konusunda Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne uymak zorunda olduğunu belirtti.
Ukrayna'daki son gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Son birkaç saat içindeki gelişmeler tehlikeli bir hal almıştır. Özellikle Kırım'da durum çok ciddi olarak kötüleşmiştir" ifadesini kullandı.
Rusya yönetiminin Kırım konusunda Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne zarar verecek bir hareket içinde olmaması konusunda uyarıda bulunan Steinmeier, şunları kaydetti:
"Rusya'nın Kırım'da tüm yaptıkları, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne, Rusya'nın Karadeniz Filosu konusunda yapılmış olan anlaşmalara tümüyle uymak zorundadır. Rusya hükümetinin bu konuda kamuoyu önünde yapmış olduğu açıklamalara bağlı kalacağından hareket ediyoruz. Rusya'nın yalnızca Kırım içindeki askeri birliklerinin hareketleri değil, aynı zamanda amaç ve hedefleri konusunda tam bir şeffaflık ortaya koyması gerekmektedir."
Ukrayna'da krizin tırmanması nedeniyle tüm tarafları itidalli davranmaya davet eden Steinmeier, "Şu andan itibaren, sözleriyle ya da eylemleriyle yangına körükle giden, gerilimi bilinçli olarak tırmandıracaktır. Anlaşmazlığın daha da büyümesinin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Siyasi karar alıcıların durumun daha da kötüleşmesi ve öngörülemeyen olası sonuçlar doğurmasını engellememeleri hala mümkündür" açıklamasını yaptı.
Son gelişmeler üzerine Avrupa Birliği ülkelerinin bir araya gelip durum değerlendirmesi yapması gerektiğini ifade eden Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, partnerleriyle yakın koordinasyon içinde olmaya devam ettiklerini, Avrupalılar olarak bir an önce buluşup AB'nin ortak pozisyonunu belirlemeleri gerektiğine inandığını vurguladı.


FRANSA DA KIRIM'A ASKERİ SEVKİYAT YÖNÜNDEKİ HABERLERDEN OLDUKÇA ENDİŞELİ


Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya'nın Kırım'a asker gönderdiği yönündeki iddialardan oldukça endişeli olduklarını söyledi.
Ukrayna'daki son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Fabius, Twitter hesabından, Fransa'nın, halkını ve toprak bütünlüğünü korumaya çalışan Ukrayna'nın çıkarlarına hizmet edecek siyasi bir çözüm arayışında olduğunu yazdı.
Fabius, "Fransa, Kırım'a askeri sevkiyat yapıldığı yönündeki haberlerden oldukça endişeli. Taraflara, toprak bütünlüğünü bozacak ve tansiyonu yükseltecek bu tip eylemlerden kaçınmaları gerektiği çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Ukrayna'da yaşanan kriz için acilen siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini yineleyen Fabius, bu amaç doğrultusunda, Fransa olarak Ukraynalı ve Rus yetkililerle yakın bir çalışma içinde olduklarını kaydetti.
Ukrayma Savunma Bakanı İgor Tenyukh, Ukrayna'nın tüm uyarılarına rağmen Rusya'nın Kırım'a 6 bin asker ve zırhlı araçlar gönderdiğini söylemişti. Rusya Devlet Başkanı Putin de orduyu, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırlarında kullanmak için Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki istemişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...